16 Νοεμβρίου, 2024

Θαλάσσιο περιβάλλον – παράκτιες απειλές στην αλιεία θέμα συζήτησης στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου (pics,vid)

Το «Θαλάσσιο περιβάλλον και οι παράκτιες απειλές στην αλιεία», τέθηκαν στο επίκεντρο στρογγυλής τράπεζας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 στην έδρα της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Α.Α.Ε. ΟΤΑ, στις Αρχάνες Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο αυτής, παρουσιάστηκε το Διαπεριφερειακό Σχέδιο Συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία», τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς και το πως μπορούν αυτά να επιλυθούν μέσα από προτάσεις, ενέργειες και συνεργασίες τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η παρουσίαση, ξεκίνησε με καλωσόρισμα – εισαγωγή θεματολογίας, από τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, Γιώργο Μαυρογιάννη.

"Το σχέδιο συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία", παρουσίασε η συντονίστρια του Σχεδίου Εύα Κατσαράκη από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΛΕ ΟΤΑ, η οποία σε δήλωσή της στο Press Office Online είπε «πρόκειται για ένα διατοπικό σχέδιο συνεργασίας με 22 ομάδες από όλη τη χώρα όπου αναφερόμαστε στις παράκτιες απειλές, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς και το πως μπορούμε εν μέρη να βοηθήσουμε με προτάσεις, ενέργειες, ιδέες και συνεργασίες σε διατοπικό και εθνικό επίπεδο».

Εν συνεχεία, το σοβαρό θέμα «Διάβρωση ακτών και κίνδυνοι της παράκτιας ζώνης – Τρόποι αντιμετώπισης», ανέπτυξε ο Καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεοφάνης Καραμπάς, ο οποίος μιλώντας στο Press Office Online είπε μεταξύ άλλων πως: « τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο όμως και σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, παρουσιάζονται διαβρώσεις λόγω λιμενικών έργων και παράκτιων τεχνικών έργων σε συνδυασμό με τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής. Επίσης τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται ανύψωση της θάλασσας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, των πάγων που λιώνουν κλπ. Από την θέση μου ως Μηχανικός, αναφέρθηκα στους τρόπους αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών κυρίως με ήπιες μεθόδους. Το κόστος βέβαια των έργων μέσα στη θάλασσα είναι πολύ μεγάλο για τον λόγο αυτό και θα πρέπει να στραφούμε σε μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον που είναι και πιο οικονομικές».

Η απειλή μπορεί να γίνει … ευκαιρία!
Για το θέμα «Εισβολικά είδη – Απειλές και ευκαιρίες», μίλησε ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, Γιώργος Τσερπές, δίνοντας μια άλλη διάσταση στα πράγματα, σημειώνοντας στο Press Office Online ότι: « στις θάλασσες μας έχουμε ξενικά, εισβολικά είδη κυρίως από την διώρυγα του Σουέζ. Είναι πολύ γνωστό το θέμα του λαγοκέφαλου. Ξέρουμε όλοι ότι αυτά τα είδη δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον, επηρεάζουν την βιοποικιλότητα και γίνονται απειλή και για τους ψαράδες μας ». Ωστόσο όμως, όπως είπε ο κ. Τσερπές, πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με αυτά τα είδη καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής θα εξακολουθήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στις θάλασσές μας πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει, όπως υπογράμμισε, να βρούμε μέσα από την απειλή την ευκαιρία που παρουσιάζεται. « Πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα σχετικά με το λεοντόψαρο μπορούμε άνετα να το καταναλώσουμε, άρα μπορεί να είναι μια ευκαιρία εισοδήματος για την αλιεία. Παράλληλα, οι Γερμανοί είναι εμπορικά είδη καθώς τα καταναλώνουν σε άλλες χώρες. Επίσης μη εμπορικά είδη, όπως ο λαγοκέφαλος που δεν καταναλώνεται, μπορεί να αξιοποιηθεί εναλλακτικά στην ιχθυοτροφεία, στην κοσμετολογία, για λιπάσματα κλπ».

Εξαφανίζονται αλιεύματα
Την ίδια ώρα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς με αποτέλεσμα ολοένα η παραγωγή να μειώνεται και ο ένας μετά τον άλλο οι αλιείς να εγκαταλείπουν το επάγγελμα, αναφέρθηκε ο κ. Δημοσθένης Πετειναράκης πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Κόκκινου Πύργου – Δήμου Φαιστού σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «τα προβλήματα στην παράκτια αλιεία από τους εισβολείς είναι πάρα πολλά και η πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει. Οι εισβολείς, καταστρέφουν τα δίχτυα μας και αυτό έχει μεγάλο κόστος για εμάς. Παράλληλα, εξαφανίζονται αλιεύματα όπως πχ οι σουπιές. Πολύ φοβάμαι ότι σιγά- σιγά τελειώνει η παράκτια αλιεία και πρέπει να ληφθούν μέτρα για αυτό».
Δείτε το βίντεο:
www.youtube.com/watch


Το πρόγραμμα και η θεματολογία της ημερίδας

11:00 – 11:15 Καλωσόρισμα – Εισαγωγή Θεματολογίας, Γιώργος Μαυρογιάννης – Δ/ντης Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ.
11:15 – 11:30: "Το σχέδιο συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και
Αλιεία»", Εύα Κατσαράκη, Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΛΕ ΟΤΑ
11:30 – 11:45: "Εισβολικά είδη – Απειλές και ευκαιρίες", Γιώργος Τσερπές Διευθυντής
Ερευνών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ.
11:45 12:00: "Η θαλάσσια ρύπανση και οι επιπτώσεις της στο παράκτιο θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας", Δημήτρης Κλαουδάτος, Επίκουρος καθηγητής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
12:00 – 12:15: "Διάβρωση ακτών και κίνδυνοι της παράκτιας ζώνης – Τρόποι αντιμετώπισης". Θεοφάνης Καραμπάς, Καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
12:15 – 12:30: "Αλιεία σήμερα στην Ελλάδα – Απειλές-Προοπτικές" PhD Νικολέττα Κράββα, Βιολόγος-Ιχθυολόγος. Αν. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας σε Κτηνιατρικής ΠΚΜ ΠΕ Χαλκιδικής, Μέλος του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Εκπρόσωπος των Ιχθυολόγων Ελλάδας
12:30 – 12:45: “Ερημοποίηση”: Δρ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, Γεωλόγος, Γενικός Διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης

12:45 – 13:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Β Μέρος Λοιποί Συμμετέχοντες:
Στελέχη Υπηρεσίων
• Γιώργος Κατής: ΥΠΑΑΤ. – Δ/νση Αλιείας. Προϊστάμενος Β. Αξιολόγησης Επιλογής
Πράξεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος (2001)
• Καρούσου Αλίκη: Στέλεχος Τμήματος Αλιείας Περιφέρειας Κρήτης
• Μπιγιάκης Σταύρος : Στέλεχος Τμήματος Αλιείας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
• Λιουδάκης Λάμπρος : Στέλεχος Τμήματος Γεωργικών Υποθέσεων & Αλιείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
Θεσμικοί Φορείς:
• Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Παράρτημα Κρήτης – Πρόεδρος, ΔασκαλάκηΆννα Γεωπόνος και Σοφία Καπουρνιώτου Ιχθυολόγος Δ.Ε. Παρ. Κρήτης (2000)
• Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου. Ορφανού Νικολέτα (200m).
Εκπρόσωποι Δήμων:
• Δήμος Αρχανών Αστερουσίων: Μανώλης Κοκοσάλης Δήμαρχος
• Δήμος Χερσονήσου: Μπαγουράκης Γεώργιος, Προέδρος Λιμενικού Χερσονήσου.
• Δήμος Μαλεβιζίου

Φορείς Προστασίας Περιβάλλοντος

ΑΡΧΕΛΩΝ: Γιώργος Πράμπος – Δίκτυο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας, Υπεύθυνος Τομέα Κρήτης (200
WWF Ελλάς: Μιχάλης Μαργαρίτης – Βιολόγος Ιχθυολόγος, Μέλος Ομάδας Θαλάσσιου Τομέα του Φορέα (2000)

Σώματα Ασφαλείας:

• Ευθύμιος Δουβής Πλοίαρχος Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή – Λιμενάρχης Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου –

Ιδιώτες:

• Ρομπογιαννάκης Δημήτρης Παρασύρης Γιάννης : Τεχνικό Γραφείο – Λιμενικών  Έργων

• COSTA NOSTRUM: Βασίλης Ζησιμόπουλος

• Μπιτιρίνης Γιώργος: Επιχειρηματίας Εμπορίας Αλιευμάτων- Ιχθυαγορά Ηρακλείου

Φορείς Τουρισμού:

• Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων : Σπανάκης Γιάννης – Μέλος Δ.Σ

• Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου

Επαγγελματίες Αλιείς:

• Ανδρουλάκης Γιώργος: Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου

• Πετειναράκης Δήμος: Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Κόκκινου Πύργου – Δήμου Φαιστού

• Πετράκης Νίκος: Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Άρβης-Καστριού – Δήμου Βιάννου

• Τσαπάκης Μανώλης: Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λέντα – Δήμου Γόρτυνας

poo.gr