20 Απριλίου, 2024

Τεως Βασιλιάς: Τα «γαλάζια» στελέχη που θα παραστούν, τα μέτρα ασφαλείας για την κηδεία

Πυρετώδης προετοιμασίες δύο μέρες πριν την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ στο Τατόι, στην οποία αναμένεται να παραστούν τουλάχιστον πέντε βασιλιάδες και δεκάδες μέλη βασιλικών οικογενειών. Το «παρών» θα δώσουν και Έλληνες πολιτικοί.

Με πολλά «γαλάζια» στελέχη να έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν στην κηδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής απόφασης ο έκπτωτος βασιλιάς να ταφεί ως ιδιώτης, τονίζοντας ότι θα τηρηθεί το τελετουργικό που επιβάλλεται από την ιστορική του διαδρομή.

«Η κυβέρνηση πήρε μία πολύ συγκεκριμένη απόφαση, που θεωρώ ότι είναι απολύτως σωστή, ο τέως βασιλέας να κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως τέως αρχηγός κράτους, πολύ απλά γιατί υπήρξε αρχηγός κράτους του βασιλείου της Ελλάδος, το οποίο δεν υφίσταται πια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, για λόγους που δε θα κρίνω εγώ, είχε απολέσει την ελληνική ιθαγένεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Προσπαθεί η ΝΔ να κρυφτεί κι ο Κοκός δεν την αφήνει»

Η αναβάθμιση της κυβερνητικής εκπροσώπησης στην κηδεία, με την παρουσία του αντιπροέδρου Παναγιώτη Πικραμμένου, πυροδότησε νέα πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Διαβάζω στην Αυγή, στην πρώτη σελίδα, ότι τίθεται η σορός σε λαϊκό προσκύνημα. Ποιος άνθρωπος έχει κηδευτεί χωρίς η σορός του να είναι αποβραδίς στο παρεκκλήσι, να πάνε οι συγγενείς, να πάνε οι φίλοι, να πάνε όσοι θέλουν να τον τιμήσουν;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου στο OPEN, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βασιλειάδη, να επισημαίνει ότι, «προσπαθεί η ΝΔ να κρυφτεί κι ο Κοκός δεν την αφήνει. Έχουμε φτάσει στο τέλος, τρεις μέρες μετά, και ποιος ξέρει τι θα δούμε μέχρι Δευτέρα, να είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα παρελάσει το μισό υπουργικό συμβούλιο, θα στρωθούν κόκκινα χαλιά». Από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, υπογράμμισε ότι, «δε μιλάμε απλά για έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν τέως βασιλιάς. Ήταν έκπτωτος βασιλιάς και δεν είχε καν -τού είχε αφαιρεθεί- το ελληνικό διαβατήριο».

Οι «γαλάζιοι» που θα δώσουν το «παρών»

Ως αυτή την ώρα, στην κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, το «παρών» αναμένεται να δώσουν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είναι και βαφτισιμιά του, οι βουλευτές Μεσσηνίας του κυβερνόντος κόμματος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς αλλά και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε στο OPEN ότι δε θα παραστεί στην κηδεία, αν και υπήρχαν δημοσιεύματα ότι το σκεφτόταν.

 «Όχι, δε θα πάω», είπε, σημειώνοντας ότι δεν τον πειράζει καθόλου που άλλα, «γαλάζια» στελέχη δήλωσαν ότι θα παρευρεθούν.

Οι προετοιμασίες της οικογένειας του έκπτωτου βασιλιά

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ αποφάσισε κάτω από άκρα μυστικότητα να τελέσει την Παρασκευή (13/01) τρισάγιο στη μνήμη του, στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων στο Πρώτο Νεκροταφείο, προκειμένου να τον αποχαιρετήσουν πριν την εξόδιο ακολουθία, η οποία και θα τελεστεί τη Δευτέρα (16/01) στις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών.

Εν αναμονή τουλάχιστον πέντε βασιλιάδων και πλήθους ακόμη «υψηλών» προσκεκλημένων, επί ποδός θα είναι πάνω από 2.000 αστυνομικοί. Τα μέτρα της αστυνομίας θα είναι δρακόντεια. Ήδη από νωρίς το πρωί του Σαββάτου έχουν τοποθετηθεί κορδέλες κατά μήκος  της Μητροπόλεως, που απαγορεύουν τη στάση και τη στάθμευση, από το βράδυ της Κυριακής μέχρι να ολοκληρωθεί η εξόδιος ακολουθία. Μετά την εξόδιο ακολουθία, οι σχεδόν 200 προσκεκλημένοι της οικογένειας Γλύξμπουργκ, με αυτοκινητοπομπή θα κατευθυνθούν προς το Τατόι. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν, προβλέπεται από τη Μητρόπολη προς το Σύνταγμα και τη Βασιλίσσης Σοφίας, το Χίλτον, την Κατεχάκη, την Αττική οδό, την Αθηνών – Λαμίας, και από εκει στο Τατόι.

Οι προετοιμασίες στο λόφο Παλαιοκάστρου στο Τατόι, όπου και θα ταφεί ο Γλύξμπουργκ  συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Ο χώρος έχει ήδη, σε μεγάλο βαθμό, διαμορφωθεί. Το ταφικό συγκρότημα επισκέφθηκε σήμερα το πρωί και η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Οι περισσότεροι προσκεκλημένοι θα φιλοξενηθούν στα μεγάλα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας – Σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
 

Διευρυμένη σύσκεψη, υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, πραγματοποιήθηκε σήμερα (14 Ιανουαρίου 2023) το μεσημέρι στην Αίθουσα Π. Μπακογιάννης του Υπουργείου, αναφορικά με τα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας που θα ληφθούν λόγω της κηδείας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και Αξιωματικοί από τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του γεγονότος καθώς και το διεθνές ενδιαφέρον και τον αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας, δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις ενώ οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων και μέσων που θα αναπτυχθούν, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του τελετουργικού.

Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο υπουργός με παρέμβασή του στη σύσκεψη ζήτησε να υπάρξει καθ’ όλα άψογη εικόνα των αστυνομικών και να ανταποκριθούν στη σημασία του γεγονότος. Έδωσε δε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε όλα στάδια της τελετής και να υπάρξει συνολική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων το επόμενο τριήμερο.

Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πηγή: ethnos.gr