20 Απριλίου, 2024

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στις 12 το μεσημέρι τη Δευτέρα η κηδεία – Ποιοι επίσημοι θα παραστούν

Τη Δευτέρα η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου δίπλα στους τάφους των προγόνων του στο Τατόι.

Στη Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η εξόδιος ακολουθία.

Νωρίτερα θα είναι ανοιχτό το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου θα έχει μεταφερθεί η σορός, για να αποδοθεί φόρος τιμής. Θα χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Οπως ανακοινώθηκε, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Η ΕΛΑΣ έχει εκπονήσει σχέδιο το οποίο και θα ξεδιπλωθεί από την παραμονή της κηδείας και την ίδια ημέρα θα υπάρχει περιφρούρηση της Μητρόπολης αλλά και ισχυρή αστυνομική δύναμη θα συνοδεύσει την πομπή από τον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας έως το Τατόι.

O τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα κηδευτεί ως ιδιώτης, όπως αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σήμερα, Πέμπτη ο γιος του, Νικόλαος έφτασε λίγο πριν τις 11:00 στο Τατόι με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, αλλά και της συζύγου του Τατιάνα Μπλάτνικ ώστε να ελέγξει τις εργασίες και τις προετοιμασίες για την τελετή της Δευτέρας. Λίγο αργότερα έφτασε και σύζυγου του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Άννα Μαρία, ο αδερφή του Σοφία και ο γιος του Φίλιππος.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Κτήμα Τατοΐου ενόψει της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος θα ταφεί ως ιδιώτης όπως αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Από χθες, όταν και ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Ήδη από το πρωί έχουν εισέλθει δεκάδες μηχανήματα: σκαπτικά, γερανοφόρα, απορριμματοφόρα, φορτηγά, ενώ γίνονται μέχρι κι έργα ασφαλτόστρωσης. 

Ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας για τη φύλαξη του μνημείου όσο και για τα μέτρα ασφαλείας τα οποία θα ληφθούν, δεδομένου ότι αναμένονται πολλές προσωπικότητες από το εξωτερικό. 

Ποιοι θα παρευρεθούν

 Τα ισπανικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν σήμερα (12/1) ότι σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα πετάξει στην Αθήνα για να παρεβρεθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα ανάκτορα στη Μαδρίτη επιβεβαίωσαν ότι ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του θα παραστούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου, θείου του Ισπανού μονάρχη και αδελφού της μητέρας του Σοφίας.

Το ισπανικό περιοδικό «HOLA!» γράφει, μάλιστα, ότι η Σοφία, αδερφή του εκλιπόντα, βρίσκεται εδώ και ημέρες στην Αθήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική πρωτεύουσα θα μεταβούν τις επόμενες ώρες και οι δύο κόρες της, πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα της Ισπανίας.

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου πρόκειται να παραστεί και ο Χουάν Κάρλος, επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει εξόριστος στο Άμπου Ντάμπι, υποστηρίζει ο Κάρλος Χερέρα, διευθυντής και παρουσιαστής της εκπομπής «Herrera en Cope».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «HOLA!», οι δύο οικογένειες περνούσαν επί χρόνια μαζί τα καλοκαίρια τους στο παλάτι «Marivent» και τα ξαδέρφια είχαν αναπτύξει στενούς δεσμούς.

Ποιοι γαλαζοαίματοι αναμένονται στην κηδεία του Κωνσταντίνου
Πέρα από τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ που έτσι και αλλιώς κατοικούν στην Αθήνα, στην ελληνική πρωτεύουσα βρέθηκαν ήδη από τις πρώτες ημέρες του έτους, όταν και η υγεία του Κωνσταντίνου επιδεινώθηκε ραγδαία και εισήχθη στο νοσοκομείο και τα υπόλοιπα παιδιά του, η Αλεξία με τον Κάρλος, ο Παύλος με την Μαρί Σαντάλ, ο Φίλιππος με την Νίνα Φλορ και η Θεοδώρα. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Αθήνα και τα εγγόνια του, από τις ΗΠΑ, το Λονδίνο και τα Κανάρια Νησιά, τα πέντε παιδιά του Παύλου και τα τέσσερα παιδιά της Αλεξίας.

Στην Αθήνα εδώ και μέρες, λόγω της επιδείνωσης της υγείας του, βρέθηκε και η αδελφή του, βασιλομήτορα της Ισπανίας, Σοφία.  Αύριο αναμένονται στην Αθήνα οι δύο κόρες της βασιλομήτορος της Ισπανίας, πριγκίπισσα Ελενα και πριγκίπισσα Κριστίνα.

Την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στην Αθήνα ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Χένρι.

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί ότι στην κηδεία θα παραστούν και εκπρόσωποι τόσο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας όσο και της δανέζικης.

Θεωρείται πιθανό να παρευρεθεί στην κηδεία η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε. Αν δεν έρθει η ίδια ενδεχομένως η οικογένεια της Δανίας να εκπροσωπηθεί από τον γιο της και διάδοχο, πρίγκιπα Φρέντερικ.

Σε ό,τι αφορά την βρετανική βασιλική οικογένεια, οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης ενημερωθεί ότι θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία, ωστόσο, δεν έχουν ενημερώσει ακόμη ούτε για το πρόσωπο, ούτε για το χρόνο της άφιξής του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα παρευρεθεί ο βασιλιάς Κάρολος. Η οικογένεια θα εκπροσωπηθεί από κάποιο άλλο μέλος, ενδεχομένως την αδελφή του βασιλιά, πριγκίπισσα Άννα. Υπάρχει και το σενάριο να παραστεί στην κηδεία ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, του οποίου ένας από τους πολλούς νονούς ήταν και ο Κωνσταντίνος.

madata.gr