21 Μαρτίου, 2023

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται η πληρωμή ανά μήνα – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ.

Έρχονται τον Απρίλιο τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα για πάνω από 120.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν καταθέσει ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Αν και η προθεσμία υποβολής της δήλωσης ακινησίας οχημάτων εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2023, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίζει να ετοιμάζουν τη διάταξη για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα με στόχο το μέτρο να ενεργοποιηθεί πριν από το Πάσχα.

Όταν η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την πλατφόρμα myCar οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να κάνουν ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους  καταβάλλοντας  τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης.

Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ..

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Αρχές Απριλίου: ανοίγει η πλατφόρμα «myCar»

Αφορά: 120.000 ιδιοκτήτες ΙΧ

Προϋπόθεση: να έχουν θέσει σε ακινησία τα ΙΧ μέχρι 28/2/2023

Έλεγχος αν είναι ασφαλισμένο το ΙΧ

Μόνο μια φορά το χρόνο μπορεί να γίνει άρση της ακινησίας

Πληρωμή τελών πριν την άρση ακινησίας

Παράδειγμα:

Ιδιοκτήτης οχήματος 2.400 κυβικών

Με ετήσια τέλη κυκλοφορίας: 920€

Εάν θελήσει να πάρει τις πινακίδες για 3 μήνες: 230€ (76,66€/ μήνα)

madata.gr