27 Σεπτεμβρίου, 2024

Τέλη κυκλοφορίας 2025: Έρχονται αυστηρότεροι έλεγχοι – τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων

Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2025 πλησιάζει και οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις αλλαγές που έχουν θεσπιστεί. Το νέο πλαίσιο επιβολής κυρώσεων περιλαμβάνει αυστηρά πρόστιμα και νέους μηχανισμούς ελέγχου που θα εφαρμοστούν, ενώ η μη συμμόρφωση με τους κανόνες μπορεί να κοστίσει ακριβά.

Η διαδικασία πλέον γίνεται ψηφιακά μέσω της ΑΑΔΕ, κάτι που διευκολύνει την αποστολή ειδοποιήσεων και την ηλεκτρονική πληρωμή, αλλά παράλληλα αυξάνει την ευθύνη των ιδιοκτητών να παρακολουθούν τις προθεσμίες. Η έλλειψη προσοχής μπορεί να αποβεί δαπανηρή, καθώς τα πρόστιμα για μη καταβολή των τελών είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή των τελών παραμένει η 31η Δεκεμβρίου και η παράλειψη πληρωμής εντός της προθεσμίας θα επιφέρει βαριές οικονομικές κυρώσεις. Σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει κατάργηση της παράτασης για την πληρωμή τους και κλιμακωτά πρόστιμα. Δηλαδή:

+25% για όποιον πληρώσει τέλη κυκλοφορίας τον Ιανουάριο
+50% για πληρωμή τον Φεβρουάριο
+100% για κάθε πληρωμή που θα γίνει μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

Γερμανία
Το νέο πλαίσιο, όμως, δεν αφορά μόνο την μη πληρωμή τελών. Ειδικά για τα ανασφάλιστα οχήματα, οι κυρώσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Το πρόστιμο για μη ασφαλισμένα οχήματα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατηγά οχήματα και 250 ευρώ για δίκυκλα. Αυτά τα πρόστιμα αποτελούν μόνο την αρχή, καθώς η επιβολή επιπλέον διοικητικών προστίμων μπορεί να αυξήσει το οικονομικό βάρος για τους παραβάτες, ειδικά σε περιπτώσεις υποτροπής. Είναι πάντως πια πολύ εύκολο και γρήγορο να κάνει κάποιος ασφάλεια αυτοκινήτου κι έτσι και να μην έχει τον φόβο του προστίμου, αλλά κυρίως να έχει το κεφάλι του ήσυχο σε περίπτωση απρόοπτου στον δρόμο.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων αφορά τον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ. Τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τον υποχρεωτικό έλεγχο ΚΤΕΟ θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο ύψους 400 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος θα αφαιρεθούν από τις αρχές. Για να ανακτήσει ο ιδιοκτήτης το δικαίωμα χρήσης του οχήματός του, θα πρέπει να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, όπως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το ισχύον δελτίο τεχνικού ελέγχου και την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, μαζί με την απόδειξη καταβολής του προστίμου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον και στα οχήματα που έχουν δηλωθεί σε ακινησία αλλά συνεχίζουν να κυκλοφορούν ή να παρκάρονται σε σημεία διαφορετικά από αυτά που έχουν δηλωθεί. Το σύστημα ελέγχου είναι αυστηρότερο, και σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων οχημάτων, η ακινησία τους αίρεται αυτομάτως. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας, επιβάλλεται και πρόστιμο μη καταβολής αυτών, το οποίο μπορεί να φτάσει έως τα 10.000 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο του οχήματος, και σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, αφορά το πρόσωπο που υπέβαλε το αρχικό αίτημα για την ακινησία του οχήματος.

Έξοδος των εκδρομέων
Πώς να αποφύγετε τα πρόστιμα
Οι νέες ρυθμίσεις καθιστούν σαφές ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων πρέπει να είναι συνεπείς στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας τους, να ελέγχουν τις ειδοποιήσεις τους και να εξασφαλίζουν ότι το όχημά τους είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει από τον προβλεπόμενο τεχνικό έλεγχο.

Για όσους επιθυμούν να εξοφλήσουν εύκολα τα τέλη κυκλοφορίας σε δόσεις χωρίς πιστωτική και με επιτόκιο από 0%, υπάρχει το wallet+ της Hellas Direct. Η υπηρεσία που επιτρέπει στον οδηγό να μοιράσει τη δαπάνη των τελών κυκλοφορίας σε δόσεις ώστε και να μην διαταράξει τον προϋπολογισμό του και να μην ανησυχεί για ελέγχους και πρόστιμα.

newsbeast.gr