20 Μαρτίου, 2023

Τέμπη: Σύγκρουση τρένων – 32 νεκροί, φόβοι για περισσότερους, πολλοί τραυματίες

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές μετά τη σφοδρή σύγκρουση δύο τρένων και τον εκτροχιασμό του επιβατικού με 350 επιβάτες, έξω από τη Λάρισα. Νεκροί και πολλοί τραυματίες. Τεράστια κινητοποίηση των Αρχών.

Η επιβατική αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αναχώρησε στις 19:22, εκτροχιάστηκε έξω από τη σήραγγα των Τεμπών στο ύψος του χωριού Ευαγγελισμός, μετά τη σφοδρή σύγκρουση με εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα.

Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:20 και βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, πραγματογνώμονας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την τραγωδία και έκανε μερικές επισημάνσεις.

«Μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Πρόκειται για μία μετωπική σύγκρουση των δύο συρμών. Είναι πολύ σίγουρο ότι η κατάσταση, τουλάχιστον από το κομμάτι των τρένων και την  τεχνική τους κατάσταση ήταν καινούργια.

»Προφανώς φαίνεται ότι έχουμε ανθρώπινο λάθος, γιατί βρέθηκαν και τα δύο τρένα πάνω στην ίδια γραμμή. Ελέγχουν από τις Υπηρεσίες αυτό το πράγμα τώρα».

Στη συνέχεια ο πραγματογνώμονας τόνισε την σημασία του διαχωρισμού των γραμμών μεταξύ επιβατικής αμαξοστοιχίας και εμπορικής.

Δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο. Υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους, για πολλούς τραυματίες και για φωτιές στις γραμμές.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς και απεγκλωβισμού ατόμων από αμαξοστοιχία, πλησίον της περιοχής Ευαγγελισμός Λάρισας. Επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε η κυβέρνηση και κινητοποιήθηκαν μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, ενώ ανοίγουν εκτάκτως νοσοκομεία της περιοχής για να δεχθούν τους τραυματίες.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου, για τη σύγκρουση των τρένων κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική και ΕΜΑΚ, Αστυνομία και Στρατός, ενώ 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν σπεύσει αυτή την ώρα στο σημείο για διακομιδές.

Όπως προσθέτουν, εφημερεύει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας και ανοίγουν εκτάκτως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Νοσοκομείο Κατερίνης.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει αυτή τη στιγμή προς τα νοσοκομεία. Και ο γγ του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, μεταβαίνει προς το σημείο της σύγκρουσης.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, είναι στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Ενημερώνεται ο πρωθυπουργός συνεχώς.

Η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτόκολλο συναγερμού, όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων.

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν τεθεί σε επιφυλακή, εάν χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Ενισχύονται οι δυνάμεις
Σύμφωνα με την πρώτη επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς και απεγκλωβισμού ατόμων από  την αμαξοστοιχία, πλησίον της περιοχής Ευαγγελισμός Λάρισας, επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα.

Σχετικά με τις δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν η ενημέρωση από την κυβέρνηση προσθέτει ότι επιχειρούν 15 οχήματα, τρεις ομάδες ΕΜΑΚ (Λάρισα, Λαμία, Θεσσαλονίκη) και 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ (ειδική μονάδα δασικών επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής).

Ρίχνονται όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις στη διάσωση και στην περίθαλψη αυτή τη στιγμή, διαμηνύει η κυβέρνηση.

Έσβησε η φωτιά
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η φωτιά από την σύγκρουση έχει κατασβηστεί, ενώ καπνοί υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόνο από τα λάδια της μηχανής.

Συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα δύο πρώτα επιβατικά βαγόνια, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν πολλοί τραυματίες, ενώ υπάρχουν και αναφορές για άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα ο υπουργος Χρηστος Στυλιανιδης και ο υφυπουργός Βαγγέλης Τουρνάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο αρχηγος και η ηγεσία του Πυροσβεστικου Σώματος.

Επίσης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικακος, ο αρχηγος Κώστας Σκούμας και οι επιτελείς.

Στο σημείο της σύγκρουσης φθάνει και το κινητό κέντρο επιχειρήσεων Όλυμπος.

madata.gr