26 Απριλίου, 2024

Τέμπη: Νέες αποκαλύψεις για τον σταθμάρχη – Ποια ήταν η εκπαίδευσή του

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται συνεχώς πληροφορίες για τον σταθμάρχη, ο οποίος φέρει μερίδιο ευθύνης για το τραγικό συμβάν στα Τέμπη.

Ο 59χρονος, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακούργημα, από το 1989 έως το 2011 υπηρετούσε στο τμήμα αποσκευών στον ΟΣΕ στην Λάρισα. Το 2011 πήρε μετάταξη στο Υπουργείο Παιδείας και το 2022 κατέθεσε αίτηση για νέα μετάταξη σε μία από τις 18 θέσεις Σταθμάρχη που ζητούσε ο ΟΣΕ. Στις αρχές του Αυγούστου του 2022 ο 59χρονος ξεκίνησε την βασική εκπαίδευση για την ειδικότητά του. Ολοκλήρωσε το θεωρητικό πρόγραμμα στις 22 Οκτωβρίου 2022, με 712 ώρες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η εκπαίδευση του 59χρονου ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο και στην συνέχεια ξεκίνησε να εργάζεται. Όμως, επειδή οι Νέοι Πόροι, η Καλαμπάκα και η Λάρισα έχουν κοινή έδρα, οι σταθμάρχες μοιράζονται τις βάρδιες.

Οπότε ο 59χρονος σταθμάρχης μπορεί να εργαζόταν για περίπου έναν μήνα, αλλά στον σταθμό της Λάρισας, που είναι ένας σταθμός αιχμής, εργάστηκε το πολύ 15 ημέρες. Άνθρωποι που γνωρίζουν πως λειτουργεί ένας σιδηρόδρομος τονίζουν ότι θα πρέπει ένας σταθμάρχης να έχει εμπειρία για εργαστεί στο συγκεκριμένο σταθμαρχείο και μάλιστα σε ένα τετραήμερο με αυξημένο φόρτο εργασίας.

Τέμπη: Ποινική δίωξη για κακούργημα στον σταθμάρχη

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη 2 Μαρτίου, σε βάρος του σταθμάρχη ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος καθώς και για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον ανακριτή από τον οποίον ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί το Σάββατο.

«Αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί»

Ο συνήγορος Στέφανος Παντζαρτζίδης σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους τόνισε πως «ο σταθμάρχης αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί».

Η αυτοψία της Τροχαίας καταρρίπτει τον ισχυρισμό του σταθμάρχη

Οι αστυνομικοί της Τροχαίας οι οποίοι διενεργούν την προανάκριση, την Τετάρτη 1 Μαρτίου έκαναν αυτοψία στον ΟΣΕ της Λάρισας και διαπίστωσαν ότι η κονσόλα με τα κλειδιά για τις αλλαγές στις τροχιές των τρένων, μπροστά από την οποία κάθεται ο σταθμάρχης, λειτουργεί κανονικά χωρίς βλάβη, καταρρίπτοντας τον αρχικό προφορικό ισχυρισμό του σταθμάρχη, ότι δηλαδή εκείνος έκανε την αλλαγή, γύρισε το κλειδί ώστε να αλλάξει τροχιά το τρένο, αλλά αυτό δεν λειτούργησε.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι από την έρευνα προκύπτει ότι υπάρχει ένα ειδικό σύστημα, το οποίο όταν ο σταθμάρχης γυρίζει το κλειδί και δεν “κουμπώσει”, τότε αρχίζει να αναβοσβήνει ένα λαμπάκι, προειδοποιώντας τον ότι κάτι δεν πάει καλά. Επομένως, εάν πράγματι δεν είχε γίνει σωστά η αλλαγή, θα υπήρχε αυτή η ένδειξη-συναγερμός ώστε να διορθώσει τη λανθασμένη κίνησή του.

Επίσης υπάρχουν κασέτες και καταγραφικά μηχανήματα που μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

Τέμπη: Ο σταθμάρχης ειδοποιήθηκε για την εμπορευματική αμαξοστοιχία 17 λεπτά πριν από την μοιραία σύγκρουση

Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη το Star, ο σταθμάρχης είχε ειδοποιηθεί 17 λεπτά πριν από την μοιραία σύγκρουση για την κάθοδο της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας.

Συγκεκριμένα, ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Νέων Πόρων που βρίσκεται αμέσως μετά τον σταθμό της Λάρισας και λίγα χιλιόμετρα από το σημείο της τραγωδίας, φέρεται να είχε ενημερώσει τον κατηγορούμενο σταθμάρχη ότι “κατεβαίνει” η εμπορευματική αμαξοστοιχία. Ο 59χρονος σταθμάρχης, που έχει συλληφθεί για την τραγωδία, είχε ενημερωθεί με εσωτερική επικοινωνία από τον σταθμάρχη των Νέων Πόρων ότι η εμπορευματική αμαξοστοιχία αποχωρεί με κατεύθυνση προς Αθήνα στις 23:04, δηλαδή 17 λεπτά πριν από την μοιραία σύγκρουση.

Η συγκεκριμένη επικοινωνία, σύμφωνα με το STAR, έχει καταγραφεί ηχητικά και σε βιβλίο, με τον σταθμάρχη της Λάρισας να έχει απαντήσει στον συνάδελφό του: «όλα καλώς».

Ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Νέων Πόρων ήταν από τους πρώτους που κλήθηκαν να καταθέσουν στις αρχές που ερευνούν την τραγωδία.

πηγή: enikos.gr