Το στίγμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μήνυμα των ψηφοφόρων έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αύριο, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να δώσει και μια εικόνα για το πώς απαντά στην πράξη σε αυτό το μήνυμα, πώς θα σηματοδοτήσει τις αλλαγές, στις οποίες αναφέρθηκε άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας από το βράδυ των εκλογών.
Κυρίως βέβαια αυτό που καλείται να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, είναι με ποια στρατηγική και ποιο αφήγημα θα πορευτεί το κόμμα προς την κάλπη της 25ης Ιουνίου.
Τα μεγάλα ζητήματα, ουσιαστικά θα τεθούν μετά τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, οι οποίες θα οριστικοποιήσουν και την εικόνα της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα φαίνονται ανοιχτά, το αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες κάλπες θα κινηθεί ανοδικά ή πτωτικά ή θα συγκρατηθεί στο ποσοστό της 21ης Μαΐου.
Ενδεχομένως, το σοκ της συντριπτικής ήττας να μετριαστεί κάπως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει τον στόχο μιας σημαντικής επανάκαμψης που θα υπογραμμίσει ότι είναι «εδώ» ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος και βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό ελπίζει η ηγεσία και αυτό τον στόχο θα κληθεί να υπηρετήσει η γραμμή που θα χαράξει στην Κεντρική Επιτροπή.
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας, εστίασε στα αυτοκριτικά μηνύματα κατά την δήλωσή του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρέδωσε αμέσως την διερευνητική εντολή με βάση την διαπίστωση ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ειδικότερα:
· Παραδέχτηκε την εκλογική ήττα μιλώντας για «οδυνηρό σοκ»
· Σημείωσε πως αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα, κάτι που όπως είπε σημαίνει ότι «στέκομαι και δίνω τη μάχη».
· Ζήτησε συγνώμη από τους «ανθρώπους που πληγώσαμε», δηλαδή μέλη, φίλους, οπαδούς και ψηφοφόρους.
Επίσης, έθεσε τους στόχους:
· Να αποτραπεί η παντοδυναμία Μητσοτάκη που μεταφράζεται σε μια «αλαζονική, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική κυβέρνηση».
· Να μην επαναληφθούν, κατά συνέπεια, αυτοί οι συσχετισμοί στις επόμενες εκλογές, δηλαδή να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ
· Να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων.
Απέφυγε πάντως, να επαναλάβει την επίθεση στα άλλα κόμματα περί ευθύνης του για την ήττα της απλής αναλογικής, και κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε ότι «πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ξόρκισε και το ενδεχόμενο ανασύστασης ενός «βολικού συστημικού δικομματισμού» δείχνοντας το ΠΑΣΟΚ.
Μπορεί να μετατίθεται για την Πέμπτη η συνεδρίαση του Ανώτατου Οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο τα… όργανα έχουν αρχίσει από την Κυριακή το βράδυ μετά τις εθνικές εκλογές και το αποτέλεσμα, με σοβαρές αμφισβητήσεις.
Ο Γιώργος Τσίπρας μάλιστα τοποθετήθηκε λέγοντας για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «δεν βρέχει, μας έφτυσαν». Ο κ. Κούλογλου δε δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «πλήρωσε» τον στρουθοκαμηλισμό του.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε πως θα έπρεπε να βγουν μπροστά κάποια άλλα στελέχη που είχαν μεγαλύτερη αποδοχή στην κοινωνία, για παράδειγμα η Έφη Αχτσιόγλου ή ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένος σε μία συνθηματολογία την οποία επιχείρησε να περάσει, αλλά δεν του βγήκε και τώρα, έχοντας απέναντί του τον φόβο της «ομπρέλας», προσπαθεί να κάνει κάποιο άνοιγμα σε μία αριστερόστροφη συνθηματολογία και ταυτόχρονα επιχειρεί να κερδίσει και από τον κεντρώο χώρο.
Η νέα εκλογική στρατηγική
Σε ό,τι αφορά το πώς θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη εκλογική μάχη, η ηγεσία ανέδειξε τον στόχο της ισχυρής αντιπολίτευσης, φαίνεται ωστόσο η συζήτηση αυτή να έχει συνέχεια στην Κεντρική Επιτροπή για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεκδικεί την κυβέρνηση ή τον ρόλο της αντιπολίτευσης, και να παρουσιάζεται ως «ανάχωμα» στην παντοδυναμία Μητσοτάκη, αδυνατίζοντας το μήνυμα ότι είναι κόμμα εξουσίας.
Στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να ξεκαθαριστεί και ο βασικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη νέα εκλογική μάχη και σύμφωνα με στελέχη αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική του. Από εκεί και πέρα για την αντιμετώπιση των μικρότερων κομμάτων τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν αυτά του πρέσινγκ που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι θα απλώς θα απαντώνται οι προκλήσεις όταν χρειάζονται.
Ηλιόπουλος: Άδικο η ευθύνη να αποδοθεί σε ένα πρόσωπο – Δομικές αδυναμίες καθόλη την 4ετία
Ο Νάσος Ηλιόπουλος, πρώτος στην Α’ Αθήνας, πρώην εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής της στρατηγικής επικοινωνίας, μιλώντας χθες βράδυ στο Kontra Channel σημείωσε πως εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου αναμενόμενα θα τίθενται τα θέματα της ανανέωσης προσώπων, ερωτήματα για τον πρόεδρο, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα επιτρέψει να γίνει η συζήτηση αυτή σε επίπεδο σεναριολογίας, και γενικότερα, ότι θα αποφύγει το σκηνικό «κεντροπολιτικής σεναριολογίας» (όπως με τα διάφορα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης) που είδαμε στην προηγούμενη καμπάνια. Αντιθέτως έστειλε μήνυμα ότι η επικέντρωση θα πρέπει είναι στα προγραμματικά ζητήματα. Όσον αφορά τις ευθύνες της ηγεσίας ανέφερε πως είναι «βαθιά άδικο η ευθύνη να θεωρηθεί ότι είναι ενός ανθρώπου, όσο κι αν υπάρχουν κεντρικές ευθύνες», τις οποίες πάντως «μοίρασε» στην ηγετική ομάδα, στον πρόεδρο, «σε όλους μας», σε όσους δηλαδή λάμβαναν αποφάσεις στα καθοδηγητικά όργανα.
Ο ίδιος απαρίθμησε τρεις βασικούς λόγους για την ήττα, όπως ότι δεν έπεισε η κυβερνητική του πρόταση ως προς το σκέλος της διακυβέρνησης (ποια και τι είδους κυβέρνηση θα υλοποιήσει το πρόγραμμα που παρουσίασε), ότι δεν κατάφερε αυτή την τετραετία να θέσει την ατζέντα και ότι λανθασμένα θεωρήθηκαν «δεδομένοι» οι άνθρωποι που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 μετά τις ευρωεκλογές. Σημείωσε μάλιστα πως οι αδυναμίες είναι δομικές και πως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι μια τέτοιου μεγέθους ήττα «χτίστηκε» μέσα στις 20 μέρες της προεκλογικής περιόδου.
Παπαδημούλης: Να βγουν πιο μπροστά και τα νέα στελέχη σε αυτή τη μάχη
Στο μεταξύ, και με φόντο μια συζήτηση που έχει ανοίξει κυρίως από τα ΜΜΕ και λόγω του εκλογικού αποτελέσματος για την ηγεσία, σε παρέμβασή του χθες ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε πως σε αυτή την εκλογική μάχη που θα δοθεί με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να βγουν πιο μπροστά και νέα στελέχη όπως οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης, «που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους». Κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί ως κριτική στον τρόπο που δομήθηκε η προηγούμενη καμπάνια πάνω στον αρχηγό ή κυρίως, ότι αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να επαναληφθεί σε μια στιγμή που το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα είναι σοβαρά τραυματισμένο. Μένει να φανεί αν αυτή η αναφορά απηχεί και μια ευρύτερη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Στέφανος Γκίκας από COP 29: «Η Ελλάδα υποστηρίζει μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, που έχει στο επίκεντρο το Διεθνές Δίκαιο»
Αγάπη προς τον εαυτό μας: Η βάση για την ευτυχία και την ψυχική υγεία
ΝΔ – Διαφωνίες για τη woke ατζέντα: Πιο σκληρή γραμμή από Πλεύρη, «πού είδατε τη στροφή στα δεξιά;» διερωτάται η Μπακογιάννη