12 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα μέτρα στο φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ: Αφορολόγητα ενοίκια, κόφτης στο Airbnb, ελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες

Φοροκίνητρα για ιδιοκτήτες ακινήτων, μεγαλύτερες επιδοτήσεις για την ανακαίνιση κατοικιών, «κόφτες» στο Airbnb, διορθώσεις στο τεκμήριο εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες, ειδικές φοροαπαλλαγές για νέα ζευγάρια και πολύτεκνους, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το φορολογικό «πακέτο» της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φορολογικά μέτρα που αναμένεται να παρουσιάσει στη ΔΕΘ 2024 ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν:

Μικρό «λίφτινγκ» στα τεκμήρια φορολόγησης των επαγγελματιών: Οι διορθώσεις θα είναι περιορισμένες και αφορούν τη διεύρυνση των περιπτώσεων που θα εφαρμόζεται η μείωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Σήμερα το μέτρο αφορά τους επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%, ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, σε γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα, σε γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, σε γονείς πολύτεκνων οικογενειών. Επίσης το οικογενειακό εισόδημα θα συνυπολογίζεται για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού.
Τέλος επιτηδεύματος: Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2025.
«Κλειστά» σπίτια – Airbnb: Τριετής απαλλαγή από το φόρο ενοικίων που καταβάλουν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα περάσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια και όσοι ξεκλειδώσουν την πόρτα σε τουλάχιστον 200.000 σπίτια τα οποία σήμερα παραμένουν κλειστά δίνοντας ανάσες σε χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν ένα Γολγοθά για να βρουν στέγη πέραν του μεγάλου προβλήματος με το κόστος καθώς τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45% με τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος να φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω φορολογούνται με 45%. Με την απαλλαγή, ένας ιδιοκτήτης ο οποίος εισπράττει ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα, θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ. Την ίδια στιγμή «παγώνει» η έκδοση νέων αδειών Airbnb σε κορεσμένες περιοχές της χώρας με την Αττική να κρατά τα σκήπτρα.
Τεκμήρια διαβίωσης: Αλλαγές από μηδενική βάση στα τεκμήρια διαβίωσης με στόχο τη μεσοσταθμική τους μείωση κατά 30% από το 2025. Το θέμα έχει ανατεθεί σε ειδική επιτροπή που θα προτείνει παρεμβάσεις για την εξάλειψη των σημερινών στρεβλώσεων και αδικιών που οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με πολύ χαμηλά βαλάντια να πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους καθώς ο υπολογισμός των πραγματικών εισοδημάτων από την Εφορία γίνεται με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες που εφαρμόζονται για την διαβίωση, τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής, κ.ά.
ΦΠΑ ακινήτων: «Παγώνει» ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα έως 31.12.2025.
Ενισχυμένο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Αύξηση της επιδότησης στο 60% από 40% σήμερα και του ανώτατου ορίου δαπανών από τα 10.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα σε 15.000 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαινίζω- νοικιάζω».
Πολύτεκνοι – νέα ζευγάρια: Στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για πολύτεκνες οικογένειες με βασικό κορμό την εξίσωση των 200.000 τρίτεκνων με τους πολύτεκνους. Παράλληλα θεσπίζονται ειδικές φοροαπαλλαγές για νέα ζευγάρια, όπως για παράδειγμα έκπτωση ΦΠΑ για την αγορά βρεφικών ειδών ή εκπτώσεις από το φόρο για μια σειρά δαπανών που επιβαρύνουν μια οικογένεια από τη γέννηση του παιδιού.
Συγχωνεύσεις – εξαγορές επιχειρήσεων: Μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων με ειδικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη βουλή.
Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου ο στρατηγικός στόχος είναι η μόνιμη μείωση του φορολογικού βάρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά το χρονοδιάγραμμα, το είδος και η έκταση των παρεμβάσεων που θα ξετυλιχθούν σε βάθος χρόνου εξαρτάται από τα δημοσιονομικά περιθώρια και πάντα με γνώμονα την ενίσχυση τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και την ενίσχυση της εξυγίανσης στα δημόσια οικονομικά.

newsbeast.gr