Κάθε χρόνο γίνονται «καπνός» σε όλο τον κόσμο 6,5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα. Μέρος από τα απόβλητά τους θα μπορούσε να δώσει λύσεις για βιώσιμα καύσιμα.
Λιθουανοί επιστήμονες εισήγαγαν μια πρωτοποριακή μέθοδο που μετατρέπει τα πεταμένα αποτσίγαρα σε βιοντίζελ, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό άλμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης παραγωγής καυσίμων.
Αυτή η καινοτόμος ανακάλυψη όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα έξοδα παραγωγής, αλλά και να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διάθεση των αποβλήτων.
Στην αναζήτηση καθαρότερων εναλλακτικών λύσεων για τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, το βιοντίζελ έχει αναδειχθεί ως ένας πολλά υποσχόμενος υποψήφιος.
Τυπικά προέρχεται από ζωικά λίπη ή φυτικά έλαια, το βιοντίζελ μπορεί να υπερηφανεύεται για τις ιδιότητές του, καθώς διασπάται σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από το κανονικό ντίζελ, και θεωρείται ασφαλέστερο, φιλικότερο προς το περιβάλλον.
Παρά τα πλεονεκτήματα του βιοντίζελ, το υψηλό κόστος παραγωγής του και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που σχετίζονται με τις πηγές βιομάζας έχουν περιορίσει την ευρεία υιοθέτησή του.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κάουνας (KTU) και του Λιθουανικού Ινστιτούτου Ενέργειας (LEI) ανέπτυξαν μια καινοτόμο προσέγγιση χρησιμοποιώντας τα απόβλητα τσιγάρων, ένα υποπροϊόν της ανακύκλωσης, στη διαδικασία παραγωγής βιοντίζελ.
Ο Samy Yousef, επικεφαλής ερευνητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και Σχεδιασμού του KTU, υπογραμμίζει ότι τα φίλτρα τσιγάρων περιέχουν σημαντική ποσότητα τριακετίνης, μια κρίσιμη ένωση που χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοντίζελ.
Μέσω μιας σειράς πειραμάτων που βασίζονται στην πυρόλυση – μια διαδικασία θερμικής αποσύνθεσης που διεξάγεται σε διαφορετικές θερμοκρασίες – οι επιστήμονες εξήγαγαν με επιτυχία πετρέλαιο, κάρβουνο και αέριο από τα απόβλητα των τσιγάρων.
Το έλαιο που προέκυψε, ιδιαίτερα πλούσιο σε τριακετίνη, αποτελεί ένα πρωτοποριακό συστατικό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσθετο στην παραγωγή βιοντίζελ, μειώνοντας δυνητικά τα έξοδα και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα.
Η έρευνα δεν σταματά στην παραγωγή βιοντίζελ καθώς διερευνά διάφορες εφαρμογές για τα υποπροϊόντα. Ο πορώδης άνθρακας, εμπλουτισμένος με ασβέστιο, υπόσχεται εφαρμογές σε λιπάσματα, επεξεργασία λυμάτων και αποθήκευση ενέργειας, ενώ το εξαγόμενο αέριο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πηγή ενέργειας για βιώσιμη παραγωγή ενέργειας.
Με εκτιμώμενη κατανάλωση 6,5 τρισεκατομμυρίων τσιγάρων παγκοσμίως ετησίως, το μέγεθος των αποβλήτων τσιγάρων αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση καταδεικνύει μια λύση για την επαναχρησιμοποίηση αυτών των αποβλήτων και τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν σε νέες ιδέες για την αξιοποίησή τους.
Πηγή:newsauto.gr
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Τσιόδρας: Αναπόφευκτη η διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ
Τριάντα χρόνια συμπλήρωσε στην Ελλάδα η Tuv Austria
“Safe Youth”: Στον “αέρα” η νέα υπηρεσία για καταγγελίες περιστατικών παραβατικότητας ανηλίκων μέσω gov.gr