22 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Kέρδισαν την ημερομηνία εκλογών και το Συνέδριο οι 100

Εγκρίθηκε ο οδικός χάρτης για κάλπες στις 24 Νοεμβρίου. Η προϋπόθεση της κατάθεσης του πόθεν έσχες από τους υποψήφιους έβγαλε στα κεραμίδια τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη που άρχισε περιοδείες από την Άρτα. Μέσα από τέσσερις διαδοχικές ψηφοφορίες οι 100 κέρδισαν σε όλα τα σημεία τη μάχη του χρονοδιαγράμματος αλλά και τις πολιτικές προϋποθέσεις για τους λεγόμενους κόφτες των υποψηφίων με αποκορύφωμα την επαναφορά της πρότασης για δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υποψηφίων.

Ο οδικός χάρτης εγκρίθηκε με μια ευρεία πλειοψηφία που δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνείας για το ποιος είχε το συσχετισμό μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση και πολιτική συζήτηση που όπως παρατηρούσαν μέλη της ΚΕ είχε σχεδόν ένα χρόνο να γίνει στο όργανο. Η πρόταση για Έκτακτο Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου και κάλπες νέου προέδρου συγκέντρωσε 112 υπερ. Πολάκης και Κασσελάκης δεν ενοποίησαν την πρότασή τους με ευθύνη του πρώτου, ο οποίος θέλησε να διαχωρίσει τη θέση του από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος και έτσι η πρότασή τους για επίσπευση του οδικού χάρτη κατά ένα μήνα συγκέντρωσε 62 (Κασσελάκης) και 9 (Πολάκης) ψήφους αντίστοιχα.
 
Η διαδικασία κύλησε ομαλά ωστόσο στην τέταρτη ψηφοφορία η συνεδρίαση τινάχτηκε στον αέρα, όταν τα μέλη της ομάδας Κασσελάκη με επικεφαλής την Θεοδώρα Τζάκρη αποχώρησαν μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας Σπίρτζη για τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υποψηφίων με οριακή πλειοψηφία 87-84. Νίκη κατέγραψαν οι 100 και για το χαρακτήρα του Έκτακτου Συνεδρίου με την τροπολογία του προέδρου της Κ.Ο. Νίκου Παππά για καταστατικό συνέδριο να απορρίπτεται καταγράφοντας μια αξιοσημείωτη επίδοση καθώς η ψηφοφορία κινήθηκε στο 60-40.

Οι 100 κέρδισαν και την τρίτη ψηφοφορία για την τροπολογία που κατέθεσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και έτσι στην απόφαση της ΚΕ εντάσσεται μια καταδίκη πιλότος στο δρόμο για τις εκλογές σύμφωνα με την οποια «συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά».
 
Ουσιαστικά πρόκειται για καταδίκη των όσων είπε στην προηγούμενη Κ.Ε. ο τέως πρόεδρος όταν κατάγγειλε το «πραξικόπημα της κουκούλας» με οποιαδήποτε αναφορά στο εξής να συνιστά μαζί με το σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις αντικαταστατική συμπεριφορά και με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε επίπεδο κυρώσεων ακόμη και πειθαρχικής ποινής.