22 Οκτωβρίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Μπλόκο σε όσους γράφτηκαν στην πλατφόρμα Κασσελάκη βάζει η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Μπλόκο στα σχέδια του Στέφανου Κασσελάκη βάζει η κεντρική οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με απόφαση της Δευτέρας καμία διαδικασία εκλογής/συμπλήρωσης οργάνων δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι την ολοκλήρωση εκλογής προέδρου. Με αυτό τον τρόπο μένουν εκτός εκλογικής διαδικασίας όσοι πολίτες γράφτηκαν στην πλατφόρμα του Στέφανου Κασσελάκη για τον «δικό μας ΣΥΡΙΖΑ» προκειμένου να τον ενισχύσουν στην εκλογική διαδικασία.

 
Εν τω μεταξύ, το σχέδιο απόφασης της ΚΕ που θα συζητηθεί στο έκτακτο συνέδριο έχει μόνο αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα και στο κόμμα που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ επί προεδρίας του. Στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά στον έκπτωτο πρόεδρο, ενώ αντίθετα γίνονται αναφορές στον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου. Επισημαίνεται ακόμα ότι η εκλογική διαδικασία γίνεται σε ένα περιβάλλον συντεταγμένο με γνώμονα την θεσμική λειτουργία των οργάνων.
 
Πιο συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται ότι:
 
«Στόχος είναι να ξαναγίνουμε κυβερνώσα δύναμη με δυναμική παρουσία στην Βουλή και στην κοινωνία. Η εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου και κεντρικής επιτροπής πρέπει να διεξαχθεί σε ένα περιβάλλον συντεταγμένο με γνώμονα την απόλυτα θεσμική λειτουργία των οργάνων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των υποψηφίων. Κάθε υποψήφιος πρόεδρος θα πρέπει εκτός από το προγραμματικό του σχέδιο να έχει ως πρόσημο την μορφή και τη λειτουργία ενός κόμματος ενεργών μελών, κόμμα συμμετοχικό με κανόνες.
 
Το άνοιγμα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για ένα κόμμα μεγάλο, λαϊκό, σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ανοιχτό στην κοινωνία, είναι παρακαταθήκη, αλλά και πυξίδα για κάθε υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος. Η εκλογή της ηγεσίας του κόμματος αλλά και της κεντρικής επιτροπής από την βάση έδωσαν την ώθηση στην μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κόμμα των μελών του. Πρέπει να ενισχύσουμε τις εκλογικές διαδικασίες και να τις μετατρέψουμε σε δράση και γιορτή της Δημοκρατίας, που ανταποκρίνεται στις μεγάλες προσδοκίες ενός κόμματος, που διεκδικεί την εξουσία για την μεγάλη πλειοψηφία. Τώρα περισσότερο από ποτέ παραμένει ισχυρή και επείγουσα η ανάγκη για ενότητα και συλλογικότητα στη λειτουργία του κόμματος και όχι μόνο για τις καταστατικές μας υποχρεώσεις, αλλά για την ενδυνάμωση της διάδρασής μας στην κοινωνία με στόχο τα μεγάλα επίδικα.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει ιστορικό καθήκον να ανασυνταχθεί, να ισχυροποιηθεί και να αγωνιστεί ακόμα πιο δυναμικά, για να γίνει πράξη η προοδευτική αντεπίθεση και η πολιτική και κοινωνική αλλαγή, σε προοδευτική κατεύθυνση, που έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος. Οι αξίες και οι αρχές μας για Ελευθερία, Ειρήνη, Ισότητα, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, Πολιτισμό και προστασία του Περιβάλλοντος αποτελούν σταθερή μας πυξίδα σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών και να γίνει πλειοψηφική κοινωνική και πολιτική δύναμη, εντός της κοινωνίας. Το κόμμα μας, αντλεί την δύναμή του από την βάση και σε αυτή πρέπει να έχει τις αναφορές του. Στην μεγάλη πλειοψηφία που του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει η κυβερνώσα Αριστερά.
 
Η Αριστερά που απέδειξε ότι μπορεί και θέλει να είναι κομμάτι της λύσης του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος που υπάρχει αυτή την στιγμή στην χώρα μας σε όλα τα επίπεδα.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανταποκρίνεται στο ακέραιο, στην εντολή που του δόθηκε από τον ελληνικό λαό, τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες. Να ασκήσει τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, να σταθεί ανάχωμα στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, να αγωνιστεί για τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και να προτείνει ένα εναλλακτικό και αξιόπιστο προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Αναδεικνύουμε τις πολιτικές μας προτάσεις με πίστη στις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς, του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, και τις παρακαταθήκες της ιστορίας μας και του λαού μας και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς της εποχής μας, μιας σύγχρονης, προοδευτικής παράταξης, που θα εκφράζει τα όνειρα και τις ανάγκες του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου».