28 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής – Πράγα: Ακραία πρόκληση Ερντογάν – Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη

Νέα επίθεση εξαπέλυσε εναντίον της Ελλάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Πράγα κατηγορώντας τη χώρα μας ότι αυτή ευθύνεται για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σημειώνεται πως κατηγορίες δέχτηκαν και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της αλλά και η Αμερική.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τον λόγο στο δείπνο των 44 ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Ακολούθως, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τον λόγο από τον Τσέχο πρόεδρο για να απαντήσει στον Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να σταματήσει να απειλεί και να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και του ζήτησε να προσέλθει σε διάλογο γιατί όπως  είπε «έτσι κάνουν οι σοβαροί και υπεύθυνοι ηγέτες».

Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε συνέχεια και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου καθώς φωτογραφίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε ότι «ένας κύριος ενοχλήθηκε από την ομιλία μου. Είναι ενάντια στην εθιμοτυπία του φαγητού. Βγήκε και έβγαλε λόγο. Δήλωσε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές για τον ίδιο. Εκεί που πρέπει να είναι δεν είναι. Οι πολιτικές τους εξακολουθούν να βασίζονται σε ψέματα. Από εδώ και στο εξής, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα».

«Τι σημαίνει θα ‘ρθείτε νύχτα;»
Η Ελληνίδα δημοσιογράφος, Μαρία Ψαρρά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Τούρκου προέδρου ρώτησε χαρακτηριστικά «τι σημαίνει θα ‘ρθείτε νύχτα; Ότι θα επιτεθείτε στην Ελλάδα;», τότε εκείνος απάντησε: «Σωστά καταλάβατε, σωστά έχουν καταλάβει όλοι», τονίζοντας πως αυτό δεν ισχύει μονάχα για την Ελλάδα, άλλα σε όποια χώρα επιτεθεί στην Τουρκία.

madata.gr