28 Μαρτίου, 2024

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά της βαριάς ήττας και συντροφικών μαχαιρωμάτων

Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της οδυνηρής ήττας στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει με φόντο και τα συντροφικά «μαχαιρώματα» που έχουν προκύψει στο κόμμα, με πολλά στελέχη να ανοίγουν ακόμη και θέμα ηγεσίας. 

Στην Κεντρική Επιτροπή, όπου θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός για το τι έφταιξε για την ήττα στις πρώτες κάλπες, θα αναζητηθεί και ένα νέο αφήγημα και μια καινούρια στρατηγική τόσο απέναντι στην ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην χαθούν κι άλλες δυνάμεις. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα αναλάβει για ακόμη μια φορά την ευθύνη για την εκλογική ήττα, ενώ θα ζητήσει συγγνώμη από τους ψηφοφόρους που πληγώθηκαν από τις εξελίξεις.

Συντροφικά «μαχαιρώματα» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την βαριά ήττα στις εκλογές – Ποιοι ανοίγουν θέμα ηγεσίας

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει το μήνυμα ότι στέκεται μπροστά στις δυσκολίες και ειδικά όταν υπάρχει  ακόμη μία έντονη πολιτικά περίοδος έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Ερώτημα αποτελεί τι στάση θα κρατήσουν τα μέλη της «Ομπρέλας». Αυτό βέβαια που έχει διαφανεί έως τώρα είναι ότι δεν θέλει κανείς να φορτωθεί την εσωστρέφεια στο κόμμα γι’ αυτό και οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί. Επί της ουσίας στόχος είναι να πάνε όλοι ενωμένοι προς την 25η Ιουνίου.

Βέβαια αστάθμητος παράγοντας είναι κάποια μέλη της «Ομπρέλας» που είναι πιο έντονα πολιτικά ως χαρακτήρες και δεν αποκλείεται να ακουστεί η δική τους «φωνή».

Πάντως πρωταρχικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συσπειρώσει τη βάση του ξανά, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου η συσπείρωση του κόμματος ήταν μόλις στο 66%- 67%. Επίσης στόχος είναι να αυξήσει τα ποσοστά του πέρα από το 20% και να ξαναπείσει τους ψηφοφόρους του κάνοντας διορθωτικές κινήσεις.

Τα συντροφικά «μαχαιρώματα»
Στο μεταξύ τα «όργανα έχουν αρχίσει» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη ότι πρέπει δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα να συστρατευθούν στελέχη που έχουν λαϊκό έρεισμα όπως φάνηκε και στην κάλπη. Μεταξύ αυτών είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Η Κουμουνδούρου αντέδρασε ψύχραιμα, αντίθετα με την Ρένα Δούρου η οποία χαρακτήρισε τις δηλώσεις αηδιαστικές, ενώ ο Νίκος Παππάς μίλησε για ανοησίες. Ενοχλημένα εμφανίστηκαν και τα τρία στελέχη στα οποία αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς ο ευρωβουλευτής επιχείρησε να τους μπλέξει σε μία ιστορία που στην πραγματικότητα δεν τους αφορά καθώς και οι τρεις είναι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρέας Ξανθός: Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας
Ο πρώην υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε χθες  σχετικά με το θέμα ηγεσίας ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου, ωστόσο είπε χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”» .

Η μοναξιά του Τσίπρα και οι ευθύνες του

Αυτή η κατάσταση με την εσωτερική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πλάκα αν τα πράγματα στο κόμμα δεν ήταν τόσο σοβαρά και η ήττα τόσο μεγάλη. 
Κατ’ αρχάς βγαίνουν δημόσια και κάνουν υποδείξεις – ενώ στο παρασκήνιο πυροβολούν – ένα σωρό άνθρωποι που στο παρελθόν δημιούργησαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ με θέσεις και απόψεις που έδωσαν την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να στριμώξει και το κόμμα και τον Τσίπρα.

Δεν χρειάζεται και πολύ να θυμίσω την Ρένα Δούρου που έτρεχε μέχρι προχθές στα δικαστήρια για την Μάνδρα και προφανώς τον Δημήτρη Παπαδημούλη που το ξεκίνησε, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ απολογείτο κανά εξάμηνο για πόσα διαμερίσματα ή όχι νοικιάζει σε μετανάστες, τους «53» που πρότειναν τοπικά νομίσματα.

Άνθρωποι που του οφείλουν την πολιτική τους πορεία και πολλά άλλα, έρχονται τώρα με δημόσιες συγκρούσεις να σπρώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εσωστρέφεια.

Αυτό μάλιστα, συμβαίνει ακριβώς την ώρα που το κόμμα, ύστερα από μια συντριπτική ήττα, προσπαθεί να ξαναβγεί μπροστά και να δώσει τη μάχη συντεταγμένα όχι μόνο με το βάρος της ήττας, αλλά και σε ένα χρονικό πλαίσιο που είναι πλέον ασφυκτικό.

 
Ήδη το λάθος που έγινε το τελευταίο διάστημα, να πάνε σε εκλογές ασύντακτοι και χωρίς ένα αυστηρό πλαίσιο, πάει να επαναληφθεί. Μόνο που αυτή τη φορά ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η συντριβή, που ήδη ήρθε, αλλά να δημιουργηθούν καταστάσεις χωρίς επιστροφή.

Οι δικές μου πληροφορίες πάντως, λένε ότι ο Τσίπρας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή θα πει πολλά πράγματα με το όνομά τους τόσο για τις δικές του ευθύνες, όσο και για όσους με τις πράξεις και τις θέσεις τους έκαναν ζημιά στο κόμμα.

topontiki.