29 Μαρτίου, 2024

Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Τις καθυστερήσεις υλοποίησης του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ αναδεικνύει με την κατάθεση Ερώτησης προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Τομεαρχών Σωκράτη Φάμελλου και Αλέξη Χαρίτση, καθώς και 36 ακόμη Βουλευτών.

«Παρά την σημασία του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ, εδώ και μήνες παρατηρούνται εξωφρενικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του, ενώ το σύστημα διαχείρισης του αντιμετωπίζει σοβαρές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις τις οποίες η κυβέρνηση παρουσιάζεται απρόθυμη να αντιμετωπίσει» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Οι εκταμιεύσεις συνεχίζουν να κινούνται με χαρακτηριστικά αργό ρυθμό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες τις αγοράς, οι ελεγκτές υπερβαίνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους και ζητούν από τους ωφελούμενους έγγραφα που ο κανονισμός δεν προβλέπει, γεγονός που υποδεικνύει και προβλήματα στην στελέχωση και εκπαίδευση των εξωτερικών συνεργατών του προγράμματος. Οι παραπάνω καθυστερήσεις, που πλέον συχνά υπερβαίνουν το δωδεκάμηνο, λαμβάνουν χώρα την ώρα που ο κανονισμός του προβλέπει η εκταμίευση να πραγματοποιείται εντός διμήνου από την υποβολή της αίτησης. Οι συναρμόδιοι Υπουργοί, οφείλουν εξηγήσεις.».

Με την Ερώτηση, αφού επισημαίνεται η υποτίμηση της σημασίας της εξοικονόμησης ενέργειας στον αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που πρόσφατα παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τονίζεται ότι οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερης χρηματοδοτικής στήριξης από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται ληθαργικά στο πεδίο αυτό, με τεράστιες καθυστερήσεις τόσο στην προκήρυξη νέων προγραμμάτων όσο και στην υλοποίηση των υφιστάμενων. Γίνεται επίσης αναφορά σε προηγούμενες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και ζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα:
1) Πόσες αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα και σε ποιο στάδιο; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων;
2) Τι ποσά έχουν εκταμιευθεί και αποδοθεί σε δικαιούχους και προμηθευτές;
3) Τι σκοπεύουν να κάνουν για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές υλικών;
4) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του προγράμματος;
5) Με ποιο τρόπο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις ανεπάρκειες στην στελέχωση του συστήματος διαχείρισης του προγράμματος