27 Ιουλίου, 2024

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Πώς επηρεάζει την ψυχολογία των γυναικών

Αν δεν είστε εσείς, τότε σίγουρα κάποια γυναίκα που γνωρίζετε πάσχει από τον σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Υπολογίζεται ότι το 8-13% των γυναικών, που βρίσκονται σε γόνιμη ηλικία, πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο. Ωστόσο μόνο το 30% αυτών διαγιγνώσκονται.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να εκδηλωθεί με μια σειρά συμπτωμάτων, όπως οι ορμονικές ανισορροπίες, η υπογονιμότητα, οι ακανόνιστες περίοδοι, η ακμή και η τριχοφυΐα.

Ωστόσο το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική μας υγεία.

Σύμφωνα με έρευνα, το 50% των ατόμων που αντιμετωπίζουν μια χρόνια πάθηση, φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά ως προς την εικόνα του σώματος τους.

Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να μην αισθάνονται ευχαριστημένες με την εξωτερική τους εμφάνιση, με αποτέλεσμα να νιώθουν λιγότερο θελκτικές.

Μάλιστα σε έρευνα αναφέρεται ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη, άγχος και κακή εικόνα σώματος.

Γιατί συμβαίνει;

Οι λόγοι μπορεί είναι αρκετοί. Ένας από αυτούς είναι η τριχοφυΐα, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση των γυναικών, δημιουργώντας ορισμένες φορές μεγάλο προβληματισμό για την εικόνα τους.

Η ακμή, που μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, είναι ένας ακόμη λόγος που η ψυχολογία και η αυτο-εικόνα των γυναικών μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά.

Επιπλέον η υπογονιμότητα, η οποία είναι πιθανό να επέλθει από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι αρκετή για να επηρεάσει αρνητικά όσες γυναίκες θέλουν να γίνουν μητέρες και δυσκολεύονται να τα καταφέρουν.

Πώς μπορείτε να αποκτήσετε καλύτερη εικόνα σώματος αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Εάν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν μέθοδοι που μπορείτε να υιοθετήσετε για να βελτιώσετε τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας και να τονώσετε την ψυχολογία σας:

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Θυμηθείτε ότι εκτός από αμέριστη αγάπη και φροντίδα, είναι σημαντικό να δείχνετε και σεβασμό προς τον εαυτό σας.

Εφαρμόστε πρακτικές mindfulness στην καθημερινότητα σας, κάντε διαλογισμό, γίνετε φίλοι με την ευγνωμοσύνη και η αγάπη προς τον εαυτό θα γίνεται καθημερινά όλο και πιο απλή διαδικασία.

Κρατήστε ημερολόγιο

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να έχετε ένα ημερολόγιο στο οποίο γράφετε τα συναισθήματα σας αλλά και όσα μπορεί να πυροδοτούν τις αρνητικές σας σκέψεις. Με τον τρόπο αυτό θα μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας αλλά και θα ενισχύσετε τη διάθεση σας.

Ασκηθείτε

Η γυμναστική όχι μόνο θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την εικόνα του σώματος σας, αλλά θα βελτιώσει τη διάθεση και την ψυχολογία σας, συμβάλλοντας στην μείωση του στρες.

Βρείτε τη μορφή άσκησης που σας ταιριάζει και σας κάνει να αισθάνεστε καλά και εντάξτε την στην καθημερινότητα σας.

Μην εμπιστεύεστε όσα βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ενώ μπορεί να αφιερώνουμε χρόνο στα social media καθημερινά, είναι σημαντικό να θυμάστε πως όλα όσα βλέπετε μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αποφύγετε να συγκρίνεστε με φωτογραφίες από fitness influencers, ή απλά καθημερινά κορίτσια, καθώς οι φωτογραφίες μπορεί να έχουν υποστεί επεξεργασία και ως εκ τούτου να μην αποτελούν ρεαλιστικά πρότυπα.

πηγή: vita.gr