29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης και Δημάρχου Χανίων για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Συνάντηση εργασίας για την προετοιμασία των σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, παρουσία της Διευθύντριας της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρίας Κασσωτάκη και στελεχών της Υπηρεσίας καθώς και αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Χανίων.
Τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στα Χανιά αναμένεται να φτάσουν σε έργα ύψους 30 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά στους τέσσερις δήμους (Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου) αναμένεται να προσεγγίσουν τα 100 εκ. ευρώ. Αφορούν κυρίως, σε δράσεις που εστιάζουν στο πρασίνισμα των πόλεων, την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με την εφαρμογή της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ποδηλατόδρομους, ηλεκτροκίνηση και βέβαια αναπλάσεις δρόμων, κοινοχρήστων χώρων αλλά και με την δημιουργία κοινωνικών δομών και έργων ανάδειξης του πολιτισμού.
Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης σε δηλώσει του τόνισε την «εξαιρετική συνεργασία που έχουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και στην επιτυχία που έχει σημειώσει ο δήμος Χανίων να απορροφήσει το σύνολο του ποσού από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, οπότε με αισιοδοξία και χάρη στην εξαιρετική βοήθεια και συνδρομή του περιφερειάρχη και της διαχειριστικής αρχής. Να μπορέσουμε να οραματιστούμε και κυρίως να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα έργα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα στον δήμο Χανίων.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως μέσα από τη συνάντηση εργασίας «προετοιμάζονται τα έργα της νέας περιόδου που εντάσσονται στα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Ένας προϋπολογισμός κοντά στα 30 εκατομμύρια που θα δώσει μια άλλη δυναμική και μια άλλη ανάπτυξη στο δήμο Χανίων. Πρέπει να ευχαριστήσω και τον Παναγιώτη και τους συνεργάτες του για αυτή τη συνεργασία που έχουμε. Ολοκληρώνεται η προηγούμενη προγραμματική περίοδο με όλα τα έργα τα οποία είχαν ενταχθεί. Τέλος, το 2023 θα έχουν αποπληρωθεί όλα τα έργα και ξεκινούμε μέσα στο ‘23 όσα έργα είναι ώριμα για να μπορούν να δημοπρατηθούν. Αυτός είναι ο στόχος και για τους άλλους δήμους της Κρήτης, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου. Να μπορούμε μέσα στο 2023 να δημοπρατούνται τα έργα και να δούμε αυτά τα οποία προγραμματίζουν οι δήμαρχοι να υλοποιούνται».