25 Απριλίου, 2024

Συνάντηση μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ-Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από Ρωσικά ΜΜΕ, για συνομιλίες Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων στην Άγκυρα,  κάνοντας λόγο για επαφές μεταξύ του διευθυντή της CIA και του ομολόγου του της ρωσικής SVR.

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, βρίσκεται στην Άγκυρα για να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για να μεταφέρει ένα μήνυμα σχετικά με τις συνέπειες οποιασδήποτε χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα.

“Δεν διεξάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις. Δεν συζητά για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία”, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι ο Μπερνς θα θέσει επίσης τις υποθέσεις των κρατουμένων Αμερικανών στη Ρωσία.

Η επαφή ΗΠΑ-Ρωσίας στην Τουρκία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη ρωσική εφημερίδα Kommersant. Επικαλείται μια άγνωστη πηγή που είπε ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR, θα παραστεί στις συνομιλίες. 

Οι δεσμοί μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας έχουν πέσει στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Οι απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες για την κλιμάκωση.

Νωρίτερα, η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη δικές της πηγές, ανέφερε ότι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα, εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει αν διεξάγονται συνομιλίες, ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το δημοσίευμα.

Η Kommersant δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες όσον αφορά τον σκοπό των συνομιλιών, αλλά αναφέρει ότι η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε δημοσίως εκ των προτέρων. Επίσης γράφει ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR της Ρωσίας, φέρεται ότι μετέχει στη ρωσική αντιπροσωπεία.

Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που η Ουκρανία πανηγυρίζει για την ανακατάληψη της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής νίκη των δυνάμεών της, μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή.

Η Άγκυρα διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Ιούλιο βοήθησε να συναφθεί συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για τις εξαγωγές σιτηρών από αποκλεισμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

madata.gr