19 Μαρτίου, 2024

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τον θανατηφόρο μύκητα Candida Αuris – Τα κύρια συμπτώματα

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ για τον μύκητα Candida auris, που σκοτώνει έως και το 60% των ανθρώπων που μολύνει. Το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών (ACAP) προειδοποίησε για ανησυχητική εξάπλωση.

Οι υγιείς άνθρωποι συνήθως δεν νοσούν, αλλά μεταξύ των ατόμων με επιβαρυμένη υγεία πεθαίνει το 30% με 60%. Τα κύρια συμπτώματα του μύκητα είναι πυρετός και ρίγη που δεν υποχωρούν, ενώ προκαλεί και λοιμώξεις. 
Ο Candida Auris, που έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα, μεταδίδεται μέσω της σωματικής επαφής και είναι πολύ συχνή η εξάπλωσή του σε δομές υγείας, ιδίως σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μιλούσε ήδη από το 2019 για «μείζονα απειλή» του μύκητα, ωστόσο η προειδοποίηση ενισχύεται καθώς τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί στις ΗΠΑ μεταξύ 2020 και 2021. Ανάλογη προειδοποίηση εξέδωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων στο Annals of Internal Medicine δείχνει ότι οι λοιμώξεις από μύκητες προκάλεσαν πάνω από 75.000 νοσηλείες στις ΗΠΑ το 2021, με το 30% να οφείλεται στον μύκητα Candida. Συνολικά το 2021, στις ΗΠΑ, περίπου 7.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από μυκητιασικές λοιμώξεις, ενώ η ανθεκτικότητα των μυκήτων σε αντιβιοτικά έχει αυξηθεί.

Ο μύκητας Candida auris αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2016 και το 2019 το CDC του έθεσε στο ανώτατο επίπεδο προβληματισμού γιατί μεταδίδεται εύκολα και είναι ανθεκτικός σε πολλά φάρμακα.

madata.gr