24 Απριλίου, 2024

Συναγερμός για στρεπτόκοκκο στην Ευρώπη: Παρακολουθεί ο ΠΟΥ – 16 παιδιά νεκρά

Τα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, με το Ηνωμένο Βασίλειο να πλήττεται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι «πολλές φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία» και έχει καταγραφεί ήδη σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία ανέφεραν επίσης αυξημένα νούμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που παρατηρεί τα δεδομένα.

Η βακτηριακή λοίμωξη, η οποία είναι συνήθως ήπια, έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε 16 θανάτους παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και χαμηλός ο αριθμός, ο απολογισμός είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο για αυτήν την εποχή.

Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α μπορούν να προκαλέσουν πολλές διαφορετικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του μολυσματικού κηρίου, της οστρακιάς και λοιμώξεις του λαιμού.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα, μερικές φορές τα βακτήρια μπορούν, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσουν επεμβατικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) – μια πολύ σοβαρή επιπλοκή.

Δύο από τις πιο σοβαρές, αλλά σπάνιες, μορφές αυτής της διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο τοξικού σοκ από στρεπτόκοκκο.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησαν για την αύξηση του iGAS μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των 10 ετών, από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.

Οι περιπτώσεις στρεπτόκοκκου Α συνήθως κορυφώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης.

Ο ΠΟΥ δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής, για το εάν πεθαίνουν περισσότερα παιδιά από ό,τι αναμενόταν αυτή την εποχή του χρόνου. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές που διερευνούν τη συνεχιζόμενη επιδημία στη Βρετανία, δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών φέτος είναι ασυνήθιστα υψηλός. Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η αύξηση του στρεπτόκοκκου Α ήρθε μετά από μια «περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου
Όπως αναφέρει το Skynews τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS) περιλαμβάνουν:

υψηλός πυρετός
σοβαρούς μυϊκούς πόνους
πόνο σε μια περιοχή του σώματος
ερυθρότητα στο σημείο μιας πληγής
εμετός ή διάρροια

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

madata.gr