28 Μαρτίου, 2024

Συκώτι: 5 τρόποι αποτοξίνωσης

Ανθρώπινο συκώτι: Ένα πραγματικά εκπληκτικό όργανο. Έχει σχήμα κώνου και ζυγίζει περίπου τρία κιλά, υποστηρίζει εκατοντάδες σωματικές λειτουργίες. Το συκώτι φιλτράρει επιβλαβή πράγματα από το αίμα σας, αποθηκεύει καύσιμα και παράγει ένα υγρό που ονομάζεται χολή το οποίο σας βοηθά να αφομοιώσετε τα τρόφιμα.

Επιπλέον, εάν το ήπαρ έχει υποστεί βλάβη από ασθένεια ή τραυματισμό, οι χειρουργοί μπορούν μερικές φορές να αφαιρέσουν έως και τρία τέταρτα του μεγέθους του χωρίς να το καταστρέψουν και αποκτά από μόνο του το αρχικό μέγεθος μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Παρά τη δυνατότητα αναγέννησης, το συκώτι δεν είναι ανίκητο
Όπως και το υπόλοιπο σώμα σας, επηρεάζεται από τις επιλογές του τρόπου ζωής σας. Και ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για ηπατική νόσο, όπως η κίρρωση, η άσκηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για το ήπαρ μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν θα αναπτύξετε αυτή την απειλητική για τη ζωή πάθηση—και να ενισχύσετε την υγεία του ήπατός σας, αναφέρει το bestlifeonline.com.

Δείξτε στο συκώτι σας λίγη αγάπη με αυτούς τους 5 τρόπους αποτοξίνωσης

1. Περιορίστε ή κόψτε το αλκοόλ
Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται να περιορίσουν την πρόσληψη αλκοόλ όταν εξετάζουν την υγεία του ήπατός τους—και έχουν απόλυτο δίκιο. Η χειρότερη προσβολή για το συκώτι σας είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Δεδομένου ότι το ποτό είναι τοξικό και υποβάλλεται σε επεξεργασία στο συκώτι, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ουλές ή ακόμα και κίρρωση. Και παρά την εκπληκτική ικανότητα του ήπατος να αναγεννάται, δεν μπορεί να ανακάμψει από τις ουλές.

Ο ουλώδης ιστός εμποδίζει τη ροή του αίματος μέσω του ήπατος και επιβραδύνει την ικανότητα του ήπατος να επεξεργάζεται θρεπτικά συστατικά, ορμόνες, φάρμακα και φυσικές τοξίνες (δηλητήρια)», σημειώνει η Cleveland Clinic. Μειώνει επίσης την παραγωγή πρωτεϊνών και άλλων ουσιών που παράγονται από το συκώτι.

2. Υγιεινή διατροφή
Η προστασία του συκωτιού σας είναι μόνο ένας από τους πολλούς σπουδαίους λόγους για να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Η μείωση των καρδιακών παθήσεων και η πιθανή προσθήκη ετών στη ζωή σας είναι δύο ακόμη.

Ξεκουράστε το συκώτι σας ακολουθώντας μια δίαιτα φιλική προς το ήπαρ με τη λήψη επαρκών φυτικών ινών από πηγές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως καθώς και από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πηγές άπαχων πρωτεϊνών όπως τα θαλασσινά και τα πουλερικά χωρίς δέρμα. Το να πίνετε άφθονο νερό είναι επίσης σημαντικό, επειδή αποτρέπει την αφυδάτωση και βοηθά το συκώτι σας να λειτουργεί καλύτερα, σύμφωνα με το American Liver Foundation.

3. Κάντε αποτοξίνωση με νερό και λεμόνι
Ο συνδυασμός χλιαρού νερού με λεμόνι λειτουργεί καλά για την αποτοξίνωση του ήπατος και την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Προσθέστε το χυμό μισού λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, ανακατέψτε καλά και πιείτε το πρωί.

Απλώς φροντίστε να φροντίζετε τα δόντια σας ταυτόχρονα, καθώς ο χυμός λεμονιού μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των δοντιών. Η κατανάλωση με καλαμάκι και η χρήση του χυμού από φρέσκα λεμόνια είναι δύο τρόποι για να αντιμετωπίσετε μία πιθανή βλάβη στο σμάλτο σας .

4. Αποφύγετε τις τοξίνες
Οι τοξίνες μπορούν να τραυματίσουν τα ηπατικά κύτταρα. Αποφύγετε και προστατευτείτε από την άμεση επαφή με τις τοξίνες από προϊόντα καθαρισμού και αεροζόλ, εντομοκτόνα, χημικές ουσίες και πρόσθετα. Όταν χρησιμοποιείτε αεροζόλ, βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο αερίζεται και φορέστε μάσκα.

Αν και η αποφυγή των τοξινών μπορεί να φαίνεται σαν μια προφανής επιλογή υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να μην γνωρίζετε όλες τις τοξίνες που συναντάτε σε μια τυπική μέρα. Όχι μόνο το πόσιμο νερό μας μπορεί να περιέχει τοξίνες, αλλά και άλλες φαινομενικά αβλαβείς ουσίες, όπως τα αιθέρια έλαια , μπορεί επίσης να είναι τοξικές.

5. Προσέξτε το βάρος σας
Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια κατάσταση όπου συσσωρεύεται υπερβολικό λίπος στο συκώτι σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη και φλεγμονή, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ήπατος να λειτουργεί».

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι σημαντική για πολλές πτυχές της συνολικής ευεξίας σας. Εκτός από τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο πολλών διαφορετικών καρκίνων», λέει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ TH Chan.

Πηγή: healthstories.gr