13 Ιουλίου, 2024

Στρατιωτική θητεία: Έρχονται αλλαγές. Ποιο είναι το «φινλανδικό μοντέλο» που θέλει ο Δένδιας

Αλλαγές έρχονται στην στρατιωτική θητεία, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να προτεραιοποιεί το ζήτημα και να προαναγγέλει τροποποιήσεις με βάση το «φινλανδικό μοντέλο».

 Ειδικότερα, και όπως αναφέρει και σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Real», από τις πρώτες αλλαγές που θα εφαρμοστούν είναι η ψηφιοποίηση των στρατιωτικών εγχειριδίων, αντικαθιστώντας τα με τάμπλετ που θα παρέχονται στους νεοσύλλεκτους για όσο διάστημα διαρκεί η θητεία τους. Μάλιστα, θα δίνεται στους φαντάρους η δυνατότητα να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, που θα χωρίζονται σε υποχρεωτικές και εθελοντικές.

Στις υποχρεωτικές θα περιλαμβάνεται η αναβάθμιση γνωστικών ψηφιακών δυνατοτήτων, η διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης για ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές και η παροχή πρώτων βοηθειών. Στις εθελοντικές περιλαμβάνονται τεχνικές δεξιότητες, με προγράμματα από τα κέντρα δια βίου μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων και υπό σκέψη βρίσκονται ο βοηθός φαρμακοποιού, ο βοηθός οδοντιάτρου, ο μάγειρας, ο αρτοποιός, ο τεχνικός υγιεινής ασφάλειας, ο διασώστης και το μέλος πληρώματος ασθενοφόρου. Το απολυτήριο τους θα συνοδεύεται από πιστοποιητικό εκπαίδευσης.

Το «φινλανδικό μοντέλο» και η διάρκεια της θητείας
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας είχε μιλήσει για τις επικείμενες αλλαγές σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην «Καθημερινή», τονίζοντας ότι η διάρκεια της θητείας δεν πρόκειται να αυξηθεί, ενώ απέρριψε και το μοντέλο του επαγγελματικού στρατού.

Στη συνέντευξή του σημείωσε πως θα ισχύσει μια νέα πραγματικότητα στην στρατιωτική θητεία, με γνώμονα το να μετατραπεί από «θητεία – αγγαρεία» σε «θητεία-ευκαιρία».

Όσον αφορά το φινλανδικό μοντέλο, ο ίδιος εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτόν «η θητεία θα προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης θα του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες».

 
Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – που θα γίνουν σταδιακά – θα επιδιωχθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση. «Αλλά αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα, με μονάδες που έχουν πληρότητα 25 και 30% διεσπαρμένες ανά την χώρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα, αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες της πατρίδας μας. Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πάψει να διαπιστώνεται από παρελάσεις».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Κ», Βασίλη Νέδου, αν αυτές οι αλλαγές συνεπάγονται και αύξηση της θητείας, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας απάντησε: «Όχι, δεν σημαίνει αύξηση στον χρόνο θητείας. Ξέρετε, αν αυξάνεις τον μη παραγωγικό χρόνο, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Πώς εκμεταλλεύεσαι το ανθρώπινο κεφάλαιο του Έλληνα πολίτη, ο οποίος με περηφάνια φοράει τη στολή του οπλίτη της χώρας. Και επειδή δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό, επιλέγουμε επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό, προσαρμόζοντάς τα στα δικά μας δεδομένα».

Κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις διότι αντιμετωπίζει πραγματικές απειλές.

 
«Δεν το κάνει επειδή το επιλέγει, μακάρι να ήμασταν ένα κράτος σαν το Λουξεμβούργο. Μια επιλογή θα ήταν ένας αμιγώς επαγγελματικός στρατός. Η δική μου προσωπική απάντηση και η κυβερνητική απάντηση είναι αρνητική. Πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Βεβαίως με επαγγελματικά στελέχη, αλλά όχι αμιγώς με επαγγελματικά στελέχη. Από εκεί και πέρα, αυτός ο στρατός των πολιτών για να έχει μια αξία να λέγεται στρατός, οφείλει να είναι καλά εκπαιδευμένος και να είναι ενταγμένος σε αξιόμαχες μονάδες. Μονάδες με 25% πληρότητα, των οποίων το 75% θα συμπληρωθεί από εφέδρους οι οποίοι είναι ανεκπαίδευτοι, δεν είναι αξιόμαχες μονάδες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ποιο είναι το «φινλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας
Κατά το Σύνταγμα της Φινλανδίας «κάθε Φινλανδός πολίτης είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στην υπεράσπιση της πατρίδας ή να τη συνδράμει σύμφωνα με το νόμο».

Έτσι κάθε άνδρας Φινλανδός πολίτης ηλικίας 18-60 ετών είναι υπόχρεος για στρατιωτική θητεία, ενώ οι γυναίκες μπορούν να το ζητήσουν σε εθελοντική βάση.

Η στρατιωτική θητεία διαρκεί κατά περίπτωση έως έναν χρόνο: είναι πχ διαφορετική για κάποιον που εκπαιδεύεται για καθήκοντα βαθμού που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και διαφορετική (μεγαλύτερη) για όσους ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία.

Μετά τη στρατιωτική θητεία, το προσωπικό εντάσσεται στην εφεδρεία στην οποία παραμένει μέχρι την ηλικία των 50 ετών (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί μέχρι τα 60), λαμβάνοντας επανεκπαίδευση που μπορεί να φτάσει τμηματικά ακόμη και τις 150 ημέρες (200 για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς).

madata.gr