19 Μαρτίου, 2024

Στο Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΗ και του ΕΣΔΑΚ προϋπολογισμού 38 εκατομμυρίων ευρώ

Δύο πολύ σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΗ και του ΕΣΔΑΚ προϋπολογισμού περίπου 38 εκατομμυρίων ευρώ εντάχθηκαν και επισήμως στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Το πρώτο έργο που εντάχθηκε αφορά στην «Αναβάθμιση & εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων άντλησης και επεξεργασίας λυμάτων ΔΕΥΑΗρακλείου – Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων με αξιοποίηση ΑΠΕ» και είναι συνολικού προϋπολογισμού 22.593.500 € (χωρίς ΦΠΑ).
Θα υλοποιηθεί από την ΔΕΥΑΗ και περιλαμβάνει τρία υποέργα:
• ΥΠΟΕΡΓΟ 1 : Προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Ηρακλείου (ΕΕΛ) και αξιοποίηση της εκροής για άρδευση.
• ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Εκσυγχρονισμός Η/Μ εξοπλισμού & ενεργειακή αναβάθμιση Αντλιοστασίων Ακαθάρτων Ηρακλείου, σε 14 αντλιοστάσια ακαθάρτων της πόλης που έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες χρονικές περιόδους (από 2008 και εντεύθεν)
• ΥΠΟΕΡΓΟ 3 : Αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε εγκαταστάσεις ΔΕΥΑΗ,

Το δεύτερο έργο αφορά στις «Υποδομές Διαχείρισης Ιλύων» και είναι συνολικού προϋπολογισμού 16.239.497,65 € (με ΦΠΑ).
Θα υλοποιηθεί από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και ενδιαφέρει άμεσα την ΔΕΥΑΗ που παράγει το 82% της συνολικής ποσότητας ιλύος Ηρακλείου. Περιλαμβάνει:
• Την κατασκευή Κέντρου Τροφοδοσίας Ιλύων στην ΕΕΛ Ηρακλείου
• Την δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Ιλύων, το οποίο κατασκευάζεται στον ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων, καταλαμβάνει περίπου 20 στρέμματα και θα περιλαμβάνει μονάδα ηλιακής ξήρανσης και μονάδα κομποστοποίησης.

Τα έργα εντάχθηκαν στο Ταμείο με απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος στις 19 Ιανουαρίου 2023.
Στις 25 Ιανουαρίου μάλιστα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του ΕΣΔΑΚ ανάμεσα στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ζαχαρία Καλογεράκη, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη και τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο για να συζητήσουν διάφορα ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση των δύο έργων τα οποία έχουν έχουν πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως 31/12/2025.