16 Σεπτεμβρίου, 2024

Στο -13% τα γαλλικά κρασιά το 2024, η ακαρπία και ο περονόσπορος μειώνουν τις αποδόσεις

Οι πρώτες προβλέψεις για την συγκομιδή του υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας υποδεικνύουν έναν λιγότερο δύσκολο τρύγο, όπου η έλλειψη νερού, η πίεση ασθενειών και οι κλιματικοί κίνδυνοι έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές.

Η Γαλλία θα παράγει από 40 έως 43 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού την εσοδεία 2024, δηλαδή -16 έως -10% σε σύγκριση με το 2023 και -10 έως -3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στις 9 Αυγούστου από το Υπουργείο Γεωργίας και από τις Υπηρεσίες Στατιστικής και Προβλέψεων (SSP). Ξεκινώντας από ένα μέσο όρο 41,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, ο όγκος δεν είναι a priori αρκετός για να επιτρέψει στη Γαλλία να διατηρήσει τον τίτλο της κορυφαίας χώρας παραγωγής παγκοσμίως που έλαβε το 2023 από την Ιταλία (κάτοχος της θέσης από το 2015).
Οι πρώτες αυτές προβλέψεις, που έγιναν στις αρχές Αυγούστου, λαμβάνουν υπόψη έναν δύσκολο τρύγο όπου «πολλοί αμπελώνες χαρακτηρίστηκαν από τα φαινόμενα ακαρπίας (πτώση ανθέων ή νεαρών καρπών) και μερικές φορές ανομοιομορφίας (μεταβλητό μέγεθος καρπών), συνέπεια υγρασίας και δροσερών συνθηκών κατά την ανθοφορία» αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, επισημαίνοντας ότι «ο περονόσπορος, που ευνοείται από τις υγρές συνθήκες στις αρχές του καλοκαιριού, επηρεάζει τις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές απώλειες», ενώ δεν παραλείπονται και οι κλιματικοί κίνδυνοι, με « επεισόδια παγετού ή χαλαζιού». Η συγκομιδή έχει ακόμα δρόμο, «ωστόσο, τα εδάφη που αναπληρώνονται καλά με νερό θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτή την πτώση της παραγωγής», αναφέρει η SSP.