13 Ιουλίου, 2024

Στις 16 Φεβρουαρίου οι εκλογές στην ΠΕΔ Κρήτης-Συνάντηση Καλοκαιρινού-Κουράκη

 Με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννη Κουράκη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, τέθηκαν στο επίκεντρο διάφορα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και το θέμα των εκλογών στην ΠΕΔ Κρήτης.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός ανέφερε: «Με χαρά υποδέχθηκα στο Δήμο Ηρακλείου τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη, μια προσωπικότητα ιστορικά συνδεδεμένη με τον Δήμο μας, με την οποία κάθε συζήτηση είναι εποικοδομητική.

Η συζήτησή μας, μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκε σε θέματα διαδικασίας αλλά και ουσίας ως προς την ανανέωση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Κρήτης και εντέλει του Προεδρείου της. Ως προς την ουσία, η δική μου προσπάθεια παραμένει προσηλωμένη στο πνεύμα του συγκρητισμού. Εξακολουθώ να θεωρώ ότι ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι αυτό που θα πρέπει να επιδιώξουμε. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν οι διαιρέσεις και οι αντιθέσεις που θα δικαιολογούσαν μια αντιπαράθεση από την οποία κινδυνεύει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βγει τραυματισμένη. Και θεωρώ ότι δεν έχουμε και την πολυτέλεια αυτών των αντιπαραθέσεων, μέσα μάλιστα σε ένα συνδικαλιστικό όργανο της Αυτοδιοίκησης.
Εάν πράγματι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να εκδηλώνεται αυτή η δράση στο επίπεδο της ΠΕΔ, αυτές θα πρέπει να δηλωθούν. Να γίνουν ρητές. Να καταλάβουμε τι χωρίζει τους μεν από τους δε, αν υπάρχουν μεν και δε. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, αν δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές στην πολιτική και την αντίληψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομίζω ότι σε κανέναν δεν είναι κατανοητό γιατί δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Με ομόνοια και σύμπνοια, για την συνεργασία της επόμενης μέρας.».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης τόνισε: «Επισκέφτηκα τον Δήμαρχο Ηρακλείου κι είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για γενικότερα θέματα της Αυτοδιοίκησης, θεσμικά και οικονομικά, αλλά και για το τι Αυτοδιοίκηση χρειαζόμαστε. Μιλήσαμε για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, για το πώς μπορεί να γίνει πιο λειτουργική και ουσιαστική, για τους πόρους και το προσωπικό που χρειάζεται, αλλά και για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που απαιτείται.
Επίσης, στο επίκεντρο της συζήτησής μας, βρέθηκαν και οι εκλογές στην ΠΕΔ Κρήτης. Ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα οι διαδικασίες εκλογής των εκλεκτόρων από τα Δημοτικά Συμβούλια και συζητήσαμε με τον Δήμαρχο για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών, που πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι η 16η Φεβρουαρίου. Επίσης, συμφωνήσαμε στο το ότι πρέπει να υπάρξει το στοιχείο του συγκρητισμού και εκεί θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας.
Τον ευχαριστώ για την συζήτηση και τη συνεργασία που είχαμε και προσωπικά ως αυτοδιοικητικός κι εγώ, πάντα θα είμαι στη διάθεση της Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Ηρακλείου. Εύχομαι στον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό να έχει μια καλή θητεία, μια καλή πορεία, κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα γίνει.».

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός πρόσφερε στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης το βιβλίο «Ηράκλειο – Μια πόλη, πολλές ιστορίες», ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης πρόσφερε στον Δήμαρχο Ηρακλείου το βιβλίο «Κρητικό γλωσσάριο».