28 Μαρτίου, 2024

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές – Κλείδωσε η 9η Απριλίου για την πρώτη κάλπη

Αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των εκλογών.

Μία ανάσα από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών φαίνεται ότι βρισκόμαστε, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σήμερα στο briefing να επιβεβαιώνει ουσιαστικα τα σενάρια για κάλπες στις 9 Απριλίου.

Πάμε ολοταχώς για εκλογές στις 9 Απριλίου. Ο Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση του MEGA ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι η πιθανότερη ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον νέο Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, τόνισε πως οι κάλπες και όχι οι δημοσκοπήσεις θα διαμορφώσουν τους συσχετισμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

«Να ορίσει σήμερα κιόλας ημερομηνία και για εκλογές και για debate. Διότι και το 2019 «ανοιχτό ενδεχόμενο» άφηνε και πήγαμε σε εκλογές με τον ίδιο κρυπτόμενο», δήλωσε η Πόπη Τσαπανίδου, κυβερνητική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα θυσιαστεί το δικαίωμα των πολιτών να ακούσουν όλες τις απόψεις των κομμάτων προς χάριν επιλογών τεχνητής πόλωσης», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

Το πολιτικό κλίμα είναι ήδη σαφώς προεκλογικό, ενώ παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές.

Αρχές Μαρτίου αναμένεται η προκήρυξη των εκλογών.

Ο οδικός χάρτης για τις εκλογές
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, 6 ή 7 Μαρτίου θα γίνει το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό

Μετά το υπουργικό, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο έξτρα παροχές στον δρόμο προς τις κάλπες:

– Τον κατώτατο μισθό στα 800€

– Τη μείωση εισφορών κατά 0,60€ για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στις 10/3 αναμένεται διάλυση Βουλής και προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών για τις 9 Απριλίου. Στις 19/4 θα γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ενώ στις 21/4 θα γίνει η δεύτερη διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των νέων εκλογών, πιθανόν για τις 21 Μαΐου.

Τη Μ. Δευτέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου σε σταυρούς κόμματος, ενώ τη Μ. Τρίτη στον αρχηγό του δεύτερου σε σταυρού κόμματος.

Τη Μ. Τετάρτη ή τη Μ. Πέμπτη, η εντολή θα δοθεί στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, ενώ τη Μ. Παρασκευή ή το Μ. Σάββατο, η ΠτΔ θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται μετά το Πάσχα, ενώ υπηρεσιακός πρωθυπουργός το μεσοδιάστημα των δύο κάλπεων, θα διατελέσει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

madata.gr