25 Μαΐου, 2024

Στα εγκαίνια της έκθεσης νεαρών καλλιτεχνών στο φάσμα του Αυτισμού ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός

Τα έργα ζωγραφικής και τις άλλες δημιουργίες των νεαρών καλλιτεχνών με νευροαναπτυξιακή διαφορετικότητα είχε την ευκαιρία να θαυμάσει ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης “ARTism”.

Η έκθεση της νεοσύστατης ομάδας HER-autism που απευθύνεται σε γονείς με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, φιλοξενείται στην αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Α. και Μ. Καλοκαιρινού που είναι και συνδιοργανωτής μαζί με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου συνοδευόμενος από την σύζυγό του Άση Λυγερού, περιηγήθηκε στην έκθεση των 27 εικαστικών δημιουργιών των πέντε νέων καλλιτεχνών ηλικίας από 12 έως 26 ετών, Στέφανου Σφακιανάκη, Κατερίνας Ραπάνη, Μαρίας Χατζηνικολάου, Ιδομενέα-Μηνά Παπαδάκη και Μάιρας Νιονάκη. Ο Αλέξης Καλοκαιρινός συνομίλησε με τους νεαρούς καλλιτέχνες και τους συνεχάρη για τις δημιουργίες τους οι οποίες τον εντυπωσίασαν, τονίζοντάς τους παράλληλα τις ιδιαίτερες δεξιότητες που έχουν αναπτύξει ζωγραφίζοντας και κατασκευάζοντας φαντασιακές απεικονίσεις με πλαστελίνη. Τον Δήμαρχο υποδέχτηκαν θερμά και οι γονείς που βρέθηκαν στο χώρο, σε μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του.

Οι ζωγράφοι και δημιουργοί, με τις ξεχωριστές εικαστικές προσεγγίσεις, επικοινωνούν μηνύματα διεισδυτικά σε νοήματα, ηχηρά και σιωπηρά την ίδια στιγμή, οπτικοποιούν τη φαντασία, δίνουν δισδιάστατη μορφή σε αναμνήσεις και συναισθήματα. Στην έκθεση ARTism, οι νευροδιαφορετικοί καλλιτέχνες εκφράζονται ανεμπόδιστα, σε έναν ελεύθερο χώρο εικαστικής περιήγησης όπου η λειτουργική συνύπαρξη και αμοιβαία αποδοχή δεν είναι ζητούμενα, είναι πραγματικότητα.

Ο Απρίλιος είναι αφιερωμένος στην αποδοχή του αυτισμού και η έκθεση "ARTism" οργανώθηκε από την εθελοντική ομάδα HER-autism, σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπαλτατζή και της εικαστικού Μαρίας Βολανάκη. Η έκθεση λειτουργεί από τη Δευτέρα 8 Απριλίου ως και την Πέμπτη 18 Απριλίου (εκτός Παρασκευής και Κυριακής), από τις 10:00-19:00. Τους μεμονωμένους επισκέπτες ή τις ομάδες επισκεπτών υποδέχονται οι άνθρωποι της κίνησης πολιτών “HER-autism” και του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων((οδ. Μονής Αγκαράθου 9)

typoskritis.gr