28 Σεπτεμβρίου, 2024

Στ. Αρναουτάκης: «Διεκδικούμε και αξιοποιούμε πόρους για την υλοποίηση του σχεδιασμού μας. Για την Κρήτη μας»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ενέκρινε το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρή-της για την περίοδο 2024-2028 ο οποίος ενσωματώνει τις νέες εξελίξεις και προτεραιότητες και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αναπτυξιακές κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός 2024-2028 είναι συνεκτικός και ευέλικτος ώστε να είναι περισσό-τερο προσαρμοστικός στις εξελίξεις και στις νέες προκλήσεις. Αποτελείται από τέσσερις άξο-νες με τέσσερα μέτρα ανά άξονα και στηρίζει είκοσι τέσσερις ειδικούς στόχους.
«Σχεδιάζουμε με μέθοδο, προτεραιοποιούμε έργα και παρεμβάσεις με μεγάλο αναπτυξιακό α-ντίκτυπο που στηρίζουν τους στρατηγικούς στόχους. Κινητοποιούμε τους φορείς και στηρί-ζουμε την ωρίμανση των έργων και παρεμβάσεων», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Αναδεικνύονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης με στήριξη των εδραιωμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων και ενίσχυση των αναδυομένων. Αναβαθμίζεται το τουριστι-κό προϊόν και διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού, προω-θείται η αναγεννητική γεωργία, η πιστοποίηση των προϊόντων και η επέκταση της βιολογικής καλλιέργειας, ενθαρρύνεται η υγιής καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η εξωστρέφεια και η επι-τάχυνση δραστηριοτήτων μπλε και πράσινης ανάπτυξης με παράλληλη διεύρυνση της απα-σχόλησης.
«Διεκδικούμε και αξιοποιούμε αποτελεσματικά όλες τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης και προετοιμαζόμαστε έγκαιρα για τις επερχόμενες προκλήσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027 και των άλ-λων χρηματοδοτικών εργαλείων. Συνεχίζουμε με σχέδιο και αυτοπεποίθηση, διεκδικώντας συνεχώς πόρους για την υλοποίηση του σχεδιασμού μας. Για την Κρήτη μας», τόνισε ο Περι-φερειάρχης Κρήτης.
Μέσα από το σχεδιασμό, επιδιώκεται περαιτέρω η μείωση των ανισοτήτων και η ενίσχυση της πρόσβασης σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες με τη δημιουργία ενός κατάλληλου υπόβα-θρου για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε συνθήκες μεγάλων αλλαγών και απρόβλε-πτων εξελίξεων. Ενισχύονται κατά προτεραιότητα οι υποδομές και υπηρεσίες υγείας, εκπαί-δευσης και πρόνοιας, στηρίζεται η προσβασιμότητα σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριό-τητες, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι κοινωνικές ανισότητες.
Δρομολογείται ο περιβαλλοντικός μετασχηματισμός της Κρήτης με στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης και ανθεκτικής Περιφέρειας που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλα-γής και της μετάβασης σε ένα κυκλικό μοντέλο παραγωγής. Προωθείται μια νέα ισορροπία μεταξύ υπαίθρου και αστικού χώρου, διασφαλίζονται αποτελεσματικές συνδέσεις των οικι-σμών με τα μεγάλα έργα υποδομής, ενισχύεται η ενεργειακή μετάβαση, ολοκληρώνονται οι κύκλοι διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και του νερού, ενισχύονται η πρόληψη και δια-χείριση κινδύνων και επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής.
Προωθείται η αναβάθμιση της διοίκησης και η αυξημένη ποιοτική συμμετοχή των πολιτών στις αναπτυξιακές διαδικασίες. Αναβαθμίζεται η δημόσια διοίκηση και ενισχύεται η ηλεκτρο-νική διακυβέρνηση, στηρίζεται η ανάπτυξη και εδραίωση δικτύων και ομάδων των τοπικών κοινωνιών, ενισχύεται η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην αναπτυξιακή δια-δικασία.