Τεράστιες ελλείψεις σε αντιβιοτικά παρουσιάζονται στα κατά τόπους φαρμακεία, με την ποσότητα των σκευασμάτων που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή στα ράφια τους, να μην επαρκεί για να καλύψει την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση λόγω της γρίπης που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και των κρουσμάτων κορωνοϊού που και πάλι παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση σε όλη την χώρα.
Το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε αντιβιοτικά ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στα τοπικά μας δεδομένα. Δυστυχώς είναι παγκόσμιο, με την παραγωγή τους να παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 40% από την αρχή του κορωνοϊού και μετά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού που συνεχώς αρρωσταίνει είτε λόγω γρίπης είτε λόγω κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Τσικανδηλάκης, δίνοντας το στίγμα για την εικόνα που επικρατεί στα φαρμακεία «αυτό το διάστημα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, ειδικά σε σκευάσματα για παιδιά. Δυστυχώς δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο. Έχουμε πολύ μικρό αριθμό αντιβιοτικών στα ράφια μας. Παίρνουμε ένα με δυο σκευάσματα την εβδομάδα με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα και οι γονείς να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν».
Βέβαια, η έλλειψη αντιβιοτικών, όπως προαναφέραμε, δεν παρουσιάζεται μόνο στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει ο κ. Τσικανδηλάκης είναι παγκόσμιο πρόβλημα και αυτό διότι όπως ο ίδιος επισημαίνει «έχουμε μια μείωση της παραγωγής αντιβιοτικών περίπου στο 40% από την αρχή του κορωνοϊού και μετά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού. Το κακό όμως είναι ότι διανύουμε μια περίοδο όπου έχουμε ανάγκη τα αντιβιοτικά και κατά συνέπεια, ο κόσμος θα ταλαιπωρείται και μαζί με αυτόν οι γιατροί και εμείς οι φαρμακοποιοί» είπε ο κ. Τσικανδηλάκης.
Δείτε το βίντεο:
Φεύγουν με άδεια χέρια από τα φαρμακεία
Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα τόσο κορωνοϊού όσο και γρίπης παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, με τον κόσμο να σπεύδει στα φαρμακεία προκειμένου να αγοράσει το φαρμακευτικό σκεύασμα που χρειάζεται. Όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων οι πολίτες φεύγουν με άδεια χέρια από τα φαρμακεία αφού τα ράφια είναι άδεια από αντιβιοτικά και αντιπυρετικά με τους φαρμακοποιούς μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο και προκειμένου να αποτραπεί ένα νέο κύμα πανδημίας να εφιστούν την προσοχή των πολιτών και αν μη τι άλλο να συστήνουν την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και φυσικά την χρήση μάσκας.
«Αυτό που συστήνω στον κόσμο είναι εφ’ ενός να προσέχει. Να πλένουμε τα χέρια μας, να φοράμε τις μάσκες όταν συναθροιζόμαστε και βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους και αφετέρου να εμβολιαστούμε», τόνισε ο κ. Τσικανδηλάκης, για να καταληξει στο ότι αν και η γρίπη και ο κορωνοϊπός είναι ανάμεσά μας, με το πλύσιμο των χεριών, τη χρήση της μάσκας και τον εμβολιασμό να είναι οι μόνοι τρόποι αυτοπροστασίας, παρά το ότι ο εμβολιασμός γρίπης και κορωνοϊου πρέπει πλέον να γίνεται κάθε χρόνο εντούτοις στις ευπαθείς ομάδες έχει εμβολιαστεί μόνο το 10%.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Τσιόδρας: Αναπόφευκτη η διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ
Τριάντα χρόνια συμπλήρωσε στην Ελλάδα η Tuv Austria
“Safe Youth”: Στον “αέρα” η νέα υπηρεσία για καταγγελίες περιστατικών παραβατικότητας ανηλίκων μέσω gov.gr