28 Μαρτίου, 2024

Σούπα κάστανο βελουτέ

Υλικά

60 κάστανα είτε σε συσκευασία κενού είτε φρέσκα, βρασμένα και καθαρισμένα
4 κ. σ. ανάλατο βούτυρο
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο βολβό μάραθου ψιλοκομμένο
3 πράσα μόνο τα λευκά, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
1 φλ. τσαγιού ούζο
3 λίτρα ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
Αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
Κλαδάκια δενδρολίβανου, σχοινόπρασου ή μάραθου για γαρνίρισμα
8 κ. σ. γιαούρτι, για γαρνίρισμα
Ελαιόλαδο και ροζ ή μαύροι κόκκοι πιπεριού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1
Εάν χρησιμοποιείτε κάστανα συσκευασμένα σε κενό αέρος, ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για μαγείρεμα σε βραστό νερό και στη συνέχεια ανοίξτε τα. Εάν χρησιμοποιείτε ωμά κάστανα, τοποθετήστε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και αφήστε τα να βράσουν. Σιγοβράστε για τρία λεπτά. Αφαιρέστε μερικά κάθε φορά με τρυπητή κουτάλα, κρατώντας τα υπόλοιπα στο νερό, ώστε η φλούδα τους να παραμείνει αρκετά μαλακή για να ανοίξουν. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, ξεφλουδίστε τα κάστανα και αφήστε τα στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.
Βήμα 2
Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το μάραθο, τα πράσα και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέστε τις πατάτες και τα 50 καθαρισμένα κάστανα και ανακατέψτε για να καλυφθούν από το λάδι.
Βήμα 3
Ρίξτε στην κατσαρόλα το ούζο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών. Αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει και μαγειρέψτε, σκεπασμένη, για περίπου 40 λεπτά. Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ βύθισης πολτοποιήστε τη σούπα στην κατσαρόλα ή μεταφέρετε τη σούπα σε δόσεις στο μπολ ενός επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιήστε την μέχρι να γίνει λεία. Αλατοπιπερώστε.
Βήμα 4
Επαναφέρετε τη σούπα σε σιγανή φωτιά, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε. Προσαρμόστε το αλάτι και το πιπέρι. Λίγο πριν το σερβίρισμα, ανακατέψτε το υπόλοιπο βούτυρο. Σερβίρετε σε ατομικά μπολ με μια κουταλιά γιαούρτι, ένα κλωνάρι σχοινόπρασο ή μάραθο, μια σταγόνα ελαιόλαδο και θρυμματισμένους ροζ κόκκους πιπεριού.

newsbeast.gr