19 Νοεμβρίου, 2024

SOS για τις ελλείψεις σε αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα με τον ΙΦΕΤ να είναι χωρίς Διεύθυνση καθυστερώντας τις παραγγελίες (pics,vid)

Στο ίδιο έργα θεατές βρίσκονται και πάλι φαρμακοποιοί και ασθενείς λόγω των σοβαρών ελλείψεων που παρουσιάζονται στα φάρμακα. Ελλείψεις, σημειώνονται σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων. Αυτό που προβληματίζει – ιδίως αυτή την εποχή του χρόνου που διανύουμε – είναι οι ελλείψεις σε αντιβιοτικά και σε εισπνεόμενες αγωγές που λόγω των ιώσεων έχουν μεγάλη ζήτηση αυτή την περίοδο. Μεγαλύτερη όμως ανησυχία προκαλούν οι ελλείψεις που σημειώνονται σε φάρμακα τα οποία πρέπει ανελλιπώς και χωρίς καθυστέρηση να λαμβάνουν ασθενείς με πολύ σοβαρές παθήσεις, με τη ζωή τους να παίζεται κορώνα γράμματα αν δεν βρουν και δεν λάβουν άμεσα το φάρμακο που τους χρειάζεται.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε φάρμακα που εισάγονται από το εξωτερικό… και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος αυτή τη στιγμή να ελέγξει τη διεύθυνση αγορών του ΙΦΕΤ. Ο ΙΦΕΤ, είναι οργανισμός που υπάγεται στον ΕΟΦ, ο οποίος εισάγει φάρμακα τα οποία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Πολλά από τα φάρμακα που εισάγονται, αφορούν σοβαρές παθήσεις. Η λήξη της θητείας του ΔΣ και του διευθύνοντος συμβούλου όμως, έχει αποφέρει τεράστιες αρνητικές συνέπειες με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ο Οργανισμός αυτή τη στιγμή είναι ακέφαλος, με αποτέλεσμα όλες οι ενέργειες εισαγωγής φαρμάκων να έχουν μείνει πίσω και να καθυστερούν επικίνδυνα. Ως εκ τούτου, παραγγελίες σκευασμάτων που αφορούν καρκινοπαθείς ή παιδιά με σπάνια νοσήματα δεν προχωρούν γρήγορα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα φάρμακά του.

Δείτε το βίντεο:
www.youtube.com/watch

«Δυστυχώς, σημειώνονται ελλείψεις και σε φάρμακα για σοβαρές παθήσεις και αυτό μας απασχολεί ιδιαίτερα. Mας προβληματίζει η περίπτωση φαρμάκων που γίνονται εισαγωγή από τον ΙΦΕΤ. Πιέζουμε και την πολιτεία και τις εταιρείες στην προσπάθειά μας να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο δυσκολεύει καθημερινά την εργασία μας αλλά και τους ασθενείς ως προς το να εφαρμόζουν σωστά την θεραπεία τους. Στα φαρμακεία του Ηρακλείου, γίνεται η κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε με τις ποσότητες φαρμάκων που έχουνε να καλύψουμε τις ανάγκες. Επειδή η κυβέρνηση έλαβε κάποια μέτρα που αφορούσαν την απαγόρευση των εξαγωγών, υπήρξε μια βελτίωση. Όμως το πρόβλημα δεν λύθηκε ριζικά. Θέλω να πιστεύω ότι η πολιτεία θα ακούσει τις φωνές των συνδικαλιστικών οργάνων των φαρμακοποιών. Εμείς οι φαρμακοποιοί είμαστε εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις καλύτερες δυνατές λύσεις που πρέπει να παρθούν. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει η θέληση ώστε να έχουμε μια καλύτερη αντιμετώπιση της όλης κατάστασης για να αμβλυνθεί το πρόβλημα» είπε σε δήλωση του στο Press Office Online ο κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Νομού Ηρακλείου. Όπως επεσήμανε ο κ. Σκουντάκης έχουν γίνει επαφές μεταξύ των εταιρειών που διακινούν αυτά τα φάρμακα, της κυβέρνησης και των φορέων του κλάδου των φαρμακοποιών και ελπίδα όλων είναι να παρθούν άμεσα μετρά και να βρεθούν λύσεις στο σοβαρό αυτό ζήτημα ώστε ενόψει της χειμερινής περιόδου να μην αυξηθούν οι ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων.

Τι γίνεται με τα γενόσημα;

Μεγάλο ερώτημα από την άλλη πλευρά είναι το αν ο κόσμος στρέφεται προς τα γενόσημα που δεν παρουσιάζουν έλλειψη. Όπως είπε ο κ. Σκουντάκης «πρόκειται για ποιοτικά φάρμακα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και την Ε.Ε. επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε διστακτικοί ως προς αυτά. Όταν λοιπόν παρουσιάζεται έλλειψη σε κάποιο φάρμακο μπορούμε άφοβα να στραφούμε σε κάποιο γενόσημο και να κάνουμε με ασφάλεια την θεραπεία μας».

Τι λέει η αγορά και οι ασθενείς

«Θέλουμε λύσεις» λέει η αγορά για να μπορεί ο ασθενής να βρει τα φάρμακά του.
Αλλά λύση χωρίς διορθώσεις τιμών και μείωση των επιστροφών δεν υπάρχουν. Συνεπώς αυτό που ζητούν είναι :Διόρθωση τιμών στο επίπεδο που ορίζει ο νόμος. Ενίσχυση του προϋπολογισμού στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αύξηση του ελέγχου της συνταγογράφησης, εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Τρία απλά βήματα για να λυθεί το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Πολιτεία, ότι το φάρμακο είναι απαραίτητο συστατικό της πολιτικής υγείας και δεν μπορεί ένα σύγχρονο σύστημα υγείας να μην το λαμβάνει αυτό υπόψιν του.

Αρχές Δεκεμβρίου στα κινητά και των πολιτών το app για τις ελλείψεις φαρμάκων
Απόλυτη προτεραιότητα χαρακτήρισε το θέμα της αναδιοργάνωσης του χώρου της υγείας ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, και αναφέρθηκε στις πολιτικές που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του ΕΣΥ. Ειδικότερα, για το app που θα δίνει εικόνα για τις ελλείψεις φαρμάκων ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μέχρι αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσει πια και ο κάθε πολίτης στο κινητό του να έχει αυτό το app, να ξέρει πού βρίσκεται το φάρμακό του, αν υπάρχει το φάρμακό του και πού θα το βρει… Θα λειτουργήσει η εφαρμογή. Έχουμε ψηφίσει και σχετική διάταξη, είναι όλα έτοιμα να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία».

poo.gr