19 Απριλίου, 2024

Σολτς: Ζήτησε από G20 προσεκτική διευκρίνιση του περιστατικού στην Πολωνία

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε «προσεκτική διευκρίνιση» των συνθηκών του περιστατικού με τους πυραύλους που έπληξαν χθες, Τρίτη, την ανατολική Πολωνία σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Από το Μπαλί, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), ο κ. Σολτς έλαβε μέρος στην έκτακτη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7), της οποίας η Γερμανία προεδρεύει, και του ΝΑΤΟ – εκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν – , ενώ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, προκειμένου να του εκφράσει την συμπαράστασή του.

Στη δήλωσή του ο κ. Σολτς, ο οποίος, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 3πμ (τοπική ώρα), καταδίκασε εκ νέου τους πρόσφατους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ουκρανίας. «Βρίσκουμε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κατεστραμμένους, πλήττονται υποσταθμοί, καταστρέφονται αποθέματα νερού. Αυτή δεν είναι αποδεκτή μορφή πολέμου σε αυτόν τον ήδη αδικαιολόγητο πόλεμο. Και μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε όλοι εδώ, στη Σύνοδο Κορυφής της G20, και δηλώνουμε ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να σταματήσει αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Η ουκρανική κυβέρνηση επανέφερε στο μεταξύ το αίτημά της για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, το οποίο μέχρι τώρα απορρίπτει το ΝΑΤΟ. Ο Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει σχετικά ότι «αποκλείεται μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ