19 Μαρτίου, 2024

Σολτς για την απόφαση του ΔΠΔ: Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι αυτό δείχνει πως "κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου".

Χθες Παρασκευή το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: για τον Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα, επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Ο Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε το Δικαστήριο.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ο κατάλληλος θεσμός για να ερευνήσει εγκλήματα πολέμου… Γεγονός είναι ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου και αυτό γίνεται τώρα σαφές", σχολίασε ο Σολτς από το Τόκιο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

Πηγή: news.gr