19 Μαρτίου, 2024

Σεισμός στην Ινδονησία: Ένα 7χρονο κορίτσι ανασύρθηκε νεκρό – Μειώνονται οι πιθανότητες για άλλους επιζώντες

 Νεκρό εντοπίστηκε σήμερα ένα επτάχρονο κορίτσι στην Ινδονησία, το οποίο οι διασώστες αναζητούσαν μετά τον σεισμό της Δευτέρας ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 272 ανθρώπων.

Το άψυχο σώμα της Ασίκα Νουρ Φαουζιάχ ανασύρθηκε από ένα σπίτι που είχε καταρρεύσει στην πόλη Σιαντζούρ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 5,6 βαθμών που έπληξε την επαρχία Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας.

Πολλές δεκάδες διασώστες προσπαθούσαν χθες Πέμπτη να απομακρύνουν με φτυάρια, βαριοπούλες ακόμη και με γυμνά χέρια τα συντρίμμια του σπιτιού όπου η οικογένεια πίστευε ότι βρισκόταν το κορίτσι την ώρα του σεισμού. Οι έρευνες ανεστάλησαν στη διάρκεια της νύκτας και επαναλήφθηκαν σήμερα το πρωί.

Ο εντοπισμός την Τετάρτη το βράδυ ενός 6χρονου αγοριού το οποίο κατάφερε να επιζήσει δύο ημέρες κάτω από τα ερείπια είχε αναπτερώσει τις ελπίδες της οικογένειας της 7χρονης. Ωστόσο το κορίτσι βρέθηκε νεκρό κάτω από τρία στρώματα τσιμέντου.

Στο μεταξύ δύο ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, η Ροχμάτ Καρτίνι και ο σύζυγός της Σολιχίν υποδέχθηκαν το τέταρτο παιδί τους. Αφού οδήγησαν επί ώρες σε δρόμους γεμάτους ερείπια έφτασαν σε ένα αυτοσχέδιο ιατρικό κέντρο που είχε στηθεί σε μια σκηνή τοποθετημένη σε έναν αγρό.

«Ίσως ο σεισμός έφερε μια ευλογία στη σύζυγό μου, διότι της παρείχαν βοήθεια γιατροί που ήταν πολύ καλοί», σχολίασε ο Σολίχιν.

Εκτοπισμένοι και αγνοούμενοι

Οι αρχές της Ινδονησίας προσπαθούσαν χθες Πέμπτη να προσφέρουν βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τον σεισμό, την ώρα που λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων έχουν προκληθεί κατολισθήσεις δυσχεραίνοντας το έργο των διασωστών.

Ο Σουχαριάντο, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών, δήλωσε χθες ότι πολλοί δεν έχουν λάβει ακόμη βοήθεια αν και σχεδόν 5.000 εθελοντές έχουν αναπτυχθεί για να διανείμουν τρόφιμα, νερό, σκηνές και πάνες.

Επιζώντες, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, έχουν βρει καταφύγιο σε σκηνές, ενώ άλλοι κάνουν ουρές για να λάβουν πακέτα βοήθειας από εθελοντές.

Από την πλευρά του ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο επισκέφθηκε για δεύτερη φορά χθες την περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού και ζήτησε οι επιχειρήσεις διανομής βοήθειας και διάσωσης να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς.

Η υπηρεσία μετεωρολογίας και γεωφυσικής της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι οι μετασεισμοί αναμένεται να σταματήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κατολισθήσεων και πλημμυρών λόγω των βροχοπτώσεων.

Με δεκάδες ακόμη ανθρώπους να αγνοούνται οι διασώστες χρησιμοποιούν εκσκαφείς και άλλα βαριά μηχανήματα για να απομακρύνουν τα ερείπια και τη λάσπη αναζητώντας θύματα. Κάποιες περιοχές έχουν αποκοπεί εντελώς λόγω των κατολισθήσεων και η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με ελικόπτερο.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης επικεντρώνονται στο χωριό Σιζεντίλ, όπου περίπου 30 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν θαφτεί από τις κατολισθήσεις, δήλωσε ο Τζόσουα Μπανζαρναχόρ της εθνικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης.

Ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ιδιαίτερα φονικός διότι σημειώθηκε σε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιομέτρων, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Εξάλλου ο οικοδομικός κανονισμός στην Ινδονησία είναι χαλαρός, με αποτέλεσμα τα κτίρια να μην πληρούν βασικές προϋποθέσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στο «δακτυλίδι της φωτιάς» στον Ειρηνικό, όπου συναντώνται τεκτονικές πλάκες και η οποία είναι συχνά αντιμέτωπη με ισχυρούς σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων.

Το 2004 ένας σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών, στα ανοιχτά του νησιού της Σουμάτρας, στη βόρεια Ινδονησία, προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε 14 χώρες και σκότωσε 226.000 ανθρώπους – πάνω από τους μισούς ήταν Ινδονήσιοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ