19 Απριλίου, 2024

Σφραγίζεται ο Έβρος με επέκταση του φράχτη: Aπαντά η Αθήνα στις προκλήσεις της Τουρκίας

Αποφασισμένη είναι η Αθήνα να μην επιτρέψει στην Τουρκία μια νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού μέσα από την οποία θα μπορεί να προκαλεί αλλά και να εκβιάζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Αθήνα εκτιμά, σύμφωνα με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, ότι η γείτονα θα εντείνει την προκλητικότητα χρησιμοποιώντας τους μετανάστες για να δημιουργήσει ζητήματα ασφάλειας στα σύνορα.

Στo πλαίσιο αυτό συνεδρίασε χθες το ΚΥΣΕΑ με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Nίκου Δένδια, Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου αλλά και άλλων κορυφαίων υπουργών όπως του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Νότη Μηταράκη, ενώ η βασική πολιτική απόφαση, αφού τέθηκαν όλα τα δεδομένα επί τάπητος, είναι πως η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενδώσει στον εκβιασμό της Αγκυρας.

Αποφασίστηκαν τα εξής:
• Πρώτον, η επέκταση σε βάθος χρόνου του φράχτη στον Εβρο σε όλη την έκταση των συνόρων, που είναι περίπου 220 χλμ. Σήμερα ο φράχτης εκτείνεται περίπου στα 40 χλμ. και σχεδιάζεται άμεσα η επέκτασή του για άλλα 80 χλμ. Ο στόχος τα επόμενα χρόνια είναι να καλυφθεί όλος ο Εβρος με φράχτη. Το έργο θα γίνει με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ακόμα εκκρεμεί.

• Δεύτερον, αποφασίστηκε η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού υλικού για την αυξημένη επιτήρηση και ως εκ τούτου την αποτροπή εισόδου στη χώρα μεταναστών. Drones, κάμερες και άλλο ηλεκτρονικό υλικό θα προστεθεί στην ελληνική φαρέτρα.

• Τρίτον, από θαλάσσης που έχουν τετραπλασιαστεί τελευταία οι ημερήσιες ροές, που μπορούν να φτάνουν μέχρι και τα 700 άτομα, υπάρχει γενικό σχέδιο αναβάθμισης του Λιμενικού Σώματος με ένα πρόγραμμα που φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του εξοπλισμού σε σκάφη, χερσαία και εναέρια μέσα.

 
Παράλληλα η Ελλάδα, εκτός από την επέκταση του φράκτη αλλά και την ενίσχυση του προσωπικού αποτρεπτικά, σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα θα έχει συντονισμένη και οργανωμένη πολιτική απάντησης των προκλήσεων αλλά και της προσπάθειας να διασπείρει fake news προπαγανδιστικού χαρακτήρα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και η απάντηση στους ισχυρισμούς της Άγκυρας, ότι ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν με τα ραντάρ τους τουρκικά F-16 που εκτελούσαν καθήκοντα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιχείρησαν να εμποδίσουν τα τουρκικά, έδωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως απάντησε στην ενέργεια αυτή και ότι τα ελληνικά μαχητικά απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ αναφέρει πως ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Άμυνας.

Η Αθήνα διαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τουρκικά μαχητικά F-16 παρεμβλήθηκαν σε συμφωνημένη με το ΝΑΤΟ πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών, προβαίνοντας σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Ο Μητσοτάκης απέναντι σε κάθε μορφή αυταρχισμού
Ο Πρωθυπουργός με αφορμή τον χαιρετισμό του στο φόρουμ για την Κριμαία, έστειλε ένα νέο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι Ελλάδα θα είναι πάντα απέναντι σε κάθε μορφή αυταρχισμού και θα αντιπαρατίθεται με κάθε αναθεωρητική στρατηγική. «Ο αναθεωρητισμός και η έλλειψη σεβασμού για τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να σταματιούνται από την αρχή. Εάν δεν γίνεται αυτό, οι επιτιθέμενοι ενθαρρύνονται να προωθήσουν την ατζέντα τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

madata.gr