28 Μαρτίου, 2024

Σεπόλια: Τα ηλεκτρονικά ίχνη των εμπλεκόμενων και οι ποινές των κατηγορουμένων στην υπόθεση της 12χρονης

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση βιασμού και μαστροπείας με θύμα 12χρονη από τον Κολωνό μίλησαν στο Mega Σαββατοκύριακο ο αεροναυπηγός και μηχανικός, Κώστας Λακαφώσης, η δόκτωρ Εγκληματολογίας, Δέσποινα Σβουρδάκου και ο πρόεδρος Ποινικολόγων, Γιάννης Γλύκας.
Σοκάρουν οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία έπεσε θύμα μαστροπείας και βιασμού.

Υπενθυμίζεται πως χθες προσήλθαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ ακόμη τρεις άντρες οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως συνομιλούσαν με την ανήλικη μέσω της εφαρμογής γνωριμιών. Οι αρχές έχουν κατασχέσει τα κινητά των αντρών, ενώ αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Ο κύριος Κώστας Λακαφώσης ερωτώμενος αρχικά για τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνει κανείς στο διαδίκτυο και κατά πόσο είναι εφικτό να εξαφανιστούν, εξηγεί πως τα ίχνη που αφήνουμε στον κόσμο του ίντερνετ είναι πολύ περισσότερα από αυτά που πιστεύουμε.

«Στην προκειμένη περίπτωση, εάν κάποιος έχει πάρει ένα “πακιστανικό” κινητό με σκοπό να κλείνει ραντεβού με ανήλικα παιδιά, δεν θα γλιτώσει» συμπλήρωσε.

Συνέχισε αναφέροντας πως ορισμένα στοιχεία μπορούν να εντοπιστούν, άλλα όχι, ανάλογα την εφαρμογή.

Ο πρόεδρος Ποινικολόγων, Γιάννης Γλύκας σημείωσε πως αναφορικά με όσους συνομίλησαν και μόνο με την ανήλικη, δεν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον τους καθώς «ο ποινικός μας κώδικας τιμωρεί την πράξη και όχι το ενδιαφέρον».

Τόνισε ωστόσο πως είναι σημαντικό τα άτομα αυτά να παρακολουθούνται προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες μελλοντικές πράξεις.

Σε ό,τι αφορά τις ποινές που ισχύουν και προβλέπονται για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης, ο κ. Γλύκας είπε πως τα ισόβια προβλέπονται για την πράξη του βιασμού.

«Εάν καταδικαστεί για βιασμό χωρίς ελαφρυντικά στοιχεία, θα είναι ισόβια κάθειρξη τουλάχιστον 18 έτη, ίσως και 20» δήλωσε αναφερόμενος στον 53χρονο, Ηλία Μίχο.

Ερωτώμενος για τον εθελοντικό χημικό ευνουχισμό, ο κ. Γλύκας είπε πως ο παιδόφιλος δεν θεραπεύεται.

Η δόκτωρ Εγκληματολογίας, Δέσποινα Σβουρδάκου σημείωσε πως η αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων θέλει συνολική δουλειά. «Θέλει και την Αστυνομία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δασκάλους, καθηγητές και τους ανθρώπους της “διπλανής πόρτας”» προσέθεσε.

madata.gr