20 Απριλίου, 2024

Σεούλ: “Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο”

 To Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας, ανέφερε σήμερα, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς στη θάλασσα, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής.

Αναλυτικότερα, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουκτσόν της επαρχίας Νότιας Πιονγκάν. Ο στρατός της Νότιας Κορέας, αναφέρει η Σεούλ έχει ενισχύσει την επιτήρηση και συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας υποστήριξε ότι ο πύραυλος διένυσε περίπου 250 χιλιόμετρα σε χαμηλό ύψος περίπου 50 χιλιομέτρων, ενώ κατέληξε στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Οι αρχές εξακολουθούν να εξετάζουν περαιτέρω στοιχεία, όπως η τροχιά του πυραύλου.

Η Σεούλ καταγγέλλει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι απειλεί «την ειρήνη και την ασφάλεια της Νότιας Κορέας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας».

Είναι η 32η ημέρα φέτος που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυραυλική δοκιμή, σύμφωνα με την καταμέτρηση του CNN. Ο αριθμός, που περιλαμβάνει τόσο βαλλιστικούς πυραύλους όσο και πυραύλους κρουζ, μαρτυρά έντονη κινητικότητα, καθώς το 2020 έγιναν μόνο τέσσερις δοκιμές και το 2021 οκτώ.

Η εκτόξευση έγινε κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Παράλληλα ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν εδάφους -αέρος SA-5 της σοβιετικής εποχής και όχι βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς, όπως είχε αρχικά υποστηρίξει.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο είναι αυξανόμενη. Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ απαντούν στις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, ενισχύοντας κοινές ασκήσεις και δοκιμές πυραύλων.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν έντονη δραστηριότητα στο σημείο που γίνονται πυρηνικές δοκιμές, με αποτέλεσμα διάφοροι διεθνείς παρατηρητές και η Ουάσινγκτον να προειδοποιούν ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται για υπόγεια πυρηνική δοκιμή. Μια τέτοια δοκιμή θα ήταν η πρώτη εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. .