28 Μαΐου, 2022

Σε υψηλό δεκαετίας το πετρέλαιο – Ράλι 50% στο φυσικό αέριο. Μπαίνει πλαφόν στις τιμές

Ιλιγγιώδεις και τρομακτικές είναι οι αυξήσεις στην ενέργεια – αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής – ενώ συγκαλείται σήμερα έκτακτο Ecofin ώστε να τεθεί το ουκρανικό επι τάπητος.
Σε νέο ρεκόρ δέκα και πλέον ετών εκτοξεύτηκε το αμερικανικό πετρέλαιο στις συναλλαγές της Τετάρτης, ενώ ο ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent ξεπέρασε τα 111 δολάρια το βαρέλι, καθώς το ράλι του αργού συνεχίζεται.

Το ράλι έρχεται καθώς ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ετοιμάζονται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν την παραγωγή του Απριλίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate , το σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ, σημείωσαν άλμα 6,05% στα 109,67 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα εκτινάχθηκαν στα 110,18 δολάρια το βαρέλι – το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Κατά τη διάρκεια της κανονικής διαπραγμάτευσης την Τρίτη , το συμβόλαιο σημείωσε άνοδο 8,03% και διαμορφώθηκε στα 103,41 δολάρια το βαρέλι.

Το παγκόσμιο πετρέλαιο αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 6,09% στα 111,36 δολάρια. Το Brent είχε σκαρφαλώσει για λίγο έως και τα 111,78 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, ένα επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης το συμβόλαιο αυξήθηκε 7,15% στα 104,97 δολάρια το βαρέλι.

«Δεν υπάρχει ανάπαυλα. Αυτή είναι μια δραματική στιγμή για την αγορά και τον κόσμο και τις προμήθειες», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital. «Είναι σαφές ότι ο κόσμος θα πρέπει να αντισταθεί στη Ρωσία αποκλείοντας τις εξαγωγές πετρελαίου της», πρόσθεσε.

Τόσο το WTI όσο και το Brent εκτινάχθηκαν πάνω από τα 100 δολάρια την περασμένη Πέμπτη για πρώτη φορά από το 2014 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για την προσφορά σε μια ήδη πολύ στενή αγορά.

Εκτός ελέγχου και οι τιμές στο φυσικό αέριο. Η τιμή του ξεπέρασε τα 190 ευρώ την μεγαβατώρα (193,116 για την ακρίβεια), σημειώνοντας αύξηση 55,34%. Να σημειωθεί από την ημέρα που έκανε εισβολή η Ρωσία στην Ουκρανία η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί.

Την ίδια ωρα αλμα πάνω από 50% κάνουν οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, στις συναλλαγές της Τετάρτης, φτάνοντας στα 184 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα συμβόλαια ολλανδικού φυσικού αερίου παράδοσης Απριλίου έκλεισαν στην προηγούμενη συνεδρίαση στα 121 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ήδη οι τιμές της βενζίνης στη χώρα μας σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προσεγγίζοντας τα 2 ευρώ το λίτρο.

Στο πλαίσιο να παταχθεί η αισχροκέρδεια και να συγκρατηθούν οι τιμές, καθώς η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στο κέρδος των καυσίμων και των άλλων προϊόντων που επηρεάζονται από αυτή την κρίση. 

Η σχετική διάταξη-τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Την ίδια ώρα οι επιδοτήσεις για τα ενεργειακά τιμολόγια Μαρτίου που θα ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τον περασμένο μήνα.

Αυτό σημαίνει, αν βεβαίως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, πως η μέση ενίσχυση θα διαμορφωθεί ξανά σε 39 ευρώ ανά νοικοκυριό από 42 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα για τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν ξανά μόνο οι κύριες κατοικίες, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού και η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Η μέση τιμή επιδότησης θα είναι τα 39 ευρώ, ενώ για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση θα φτάσει τα 51 ευρώ.

Στο φυσικό αέριο, η επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στα νοικοκυριά. Επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στους πελάτες της, ενώ θα υπάρξει στήριξη και από τους άλλους παρόχους. 

Για τις επιχειρήσεις το πλαίσιο παραμένει το ίδιο μ’ αυτό των δύο περασμένων μηνών. 

madata.gr