Με πολύ γοργούς ρυθμούς προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, με τις εικόνες από το εργοτάξιο της Δαμάστας, όπου κατασκευάζεται ο Σταθμός Μετατροπής να είναι πραγματικά εντυπωσιακές, καθώς αποτυπώνουν την σημαντικότητα και την εξέλιξη του έργου. Το μεγάλο αυτό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, το οποίο έρχεται να προσφέρει στο νησί της Κρήτης την ενεργειακή αυτονομία που χρειάζεται, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, σε συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη στο Ηράκλειο, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2025, με τα οφέλη να είναι πολλαπλά!
Συγκεκριμένα, η κατασκευή του έργου πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ το καλώδιο θα λειτουργήσει εμπορικά, εντασσόμενο στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, περίπου στα μέσα του 2025, σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Η λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης είναι πολύ σημαντική για την τοπική αλλά και για την εθνική οικονομία καθώς εξοικονομούνται χρήματα από τις ΥΚΩ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για διαφορετικούς σκοπούς. Ανάδοχος του έργου της κατασκευής των Σταθμών Μετατροπής σε Αττική και Κρήτη είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Siemens. Ο ΑΔΜΗΕ ορίστηκε πρόσφατα ως φορέας υλοποίησης και κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ, δεδομένο που καθιστά την Κρήτη ενεργειακό κόμβο!
Το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στο εργοτάξιο της Δαμάστας, όπου κατασκευάζεται ο Σταθμός Μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής και ξενάγηση στους χώρους του εργοταξίου από στελέχη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, παρουσία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, Νίκου Ξυλούρη, και του δημάρχου Μαλεβιζίου, Μενέλαου Μποκέα. H διοίκηση του ΑΔΜΗΕ διαπίστωσε ταχεία πρόοδο και των χερσαίων εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Το «παρών» στην ξενάγηση έδωσαν, ακόμα, εκπρόσωποι των κοινοτήτων Δαμάστας και Φόδελε καθώς ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα ανταποδοτικά έργα που γίνονται για τις περιοχές.
Ο Διευθυντής του Έργου της Αριάδνη Interconnection κ. Άγγελος Σταματέλος και ο κ. Μιχάλης Χατζηπάνος, από τη Διεύθυνση Νέων Έργων Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκαν στην πορεία των εργασιών τονίζοντας τα εξής:
Μιχάλης Χατζηπάνος, από τη Διεύθυνση Νέων Έργων Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ
«Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο που θα δώσει νέα πνοή στο νησί σε ότι αφορά την ενεργειακή του εξάρτηση. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μετά και την επιτυχής ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοπονήσσου. Σημειώνεται σημαντική πρόοδο στις εργασίες και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ηλέκτριση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα την πετύχουμε έως τα τέλη του χρόνου» είπε ο κ. Χατζηπάνος.
Αναλυτικά η δήλωσή του:
Διευθυντής του Έργου της Αριάδνη Interconnection κ. Άγγελος Σταματέλος
«Οι εργασίες έχουν προχωρήσει με εντατικό ρυθμό. Στον προγραμματισμό μας προβλέπεται οι εργασίες κατασκευής να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Χρησιμοποιείται τεχνολογία αιχμής» είπε ο κ. Σταματέλος
Αναλυτικά η δήλωσή του:
Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας
«Παράλληλα με αυτό το έργο είμαστε ικανοποιημένοι καθώς ομαλά εξελίσσονται και οι συμφωνίες που έχουν γίνει σε σχέση με τα ανταποδοτικά έργα που αφορούν την περιοχή μας, άρα βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο» σημείωσε ο κ. Μποκέας.
Αναλυτικά η δήλωσή του:
Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Ξυλούρης
«Είναι μια σημαντική ημέρα για την ενεργειακή κατάσταση και πορεία της Κρήτης. Ολοκληρώνεται μέσα στο έτος ένα πολύ μεγάλο, οραματικό έργο» σημείωσε ο κ. Ξυλούρης, για τον Σταθμό Μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής
Αναλυτικά η δήλωσή του:
Εμβληματικό έργο
Μετά την αποπεράτωση της κατασκευής του Σταθμού Μετατροπής, θα ακολουθήσει η δοκιμαστική λειτουργία της διασύνδεσης, για περίπου ένα 6μηνο. Όπως πάντως τονίστηκε, ήδη με τη μερική ένταξη του νησιού στο ηπειρωτικό δίκτυο, μέσω της διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος, έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο ποιότητας ηλεκτροδότησης.
Το εμβληματικό αυτό έργο – που ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας το 2020 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024 – υλοποιείται από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection». Παράλληλα με τις εργασίες στους Σταθμούς Μετατροπής σε Αττική και Κρήτη (Δαμάστα Ηρακλείου), με εντατικό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες εγκατάστασης των υπόγειων καλωδίων στα δύο άκρα της διασύνδεσης. Ειδικότερα, αναφορικά με την κατασκευή της υπόγειας όδευσης από το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη προς το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, έχει ολοκληρωθεί το 90% της υποδομής.
Την άνοιξη του 2023 η «Αριάδνη» ολοκλήρωσε με επιτυχία το υψηλών τεχνικών απαιτήσεων υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης, με την εγκατάσταση συνολικά 1.350 χλμ. καλωδίων υπερυψηλής τάσης και οπτικών ινών σε βάθη έως και 1.200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Για αυτό το σκέλος του έργου χρησιμοποιήθηκαν 5 πλοία πόντισης και προστασίας συμπεριλαμβανομένων των 2 πιο σύγχρονων παγκοσμίως.
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, μεταφορικής ικανότητας 1.000 MW με καλώδιο συνεχούς ρεύματος, αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ενέργειας στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα αυτού του είδους στον κόσμο που χρησιμοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία VSC (Voltage Source Converters) για την μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές. Το έργο αντλεί σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
Με τη λειτουργία του, το αναβαθμισμένο και πλήρως ψηφιοποιημένο ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα ενισχύσει την αξιόπιστη ηλεκτροδότηση της Αττικής. Θα αποτελέσει επίσης το τερματικό της νέας Γραμμής Υπερυψηλής Τάσης 400 kV Μεγαλόπολης – Κορίνθου – Κουμουνδούρου (Ανατολικός Διάδρομος), προσφέροντας μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και στην Πελοπόννησο.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Το Σάββατο το αποκαλυπτήρια του κόμματος Κασσελάκη
Η Ειρήνη Μουρτζούκου έκανε σύμφωνο συμβίωσης με πλαστά στοιχεία αλλοδαπού λίγο μετά τον θάνατο του μωρού της
Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν 17 άτομα για επεισόδια με αφορμή την εγκατάσταση προσφύγων στα Βρασνά το 2019