19 Απριλίου, 2024

Σάμος: Μαίνεται η φωτιά. Πτώση ελικοπτέρου που επιχειρούσε στις φλόγες με δύο νεκρούς

Ολονύχτια μάχη έδωσε η Σάμος με τις φλόγες. Το μεσημέρι της Τετάρτης ξέσπασε φωτιά σε δύσβατη δασική περιοχή με τους ανέμους που έπνεαν εκείνη την ώρα να είναι ιδιαίτερα ισχυρoί. Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στο νησί μίλησε ο δήμαρχος δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.
Σύμφωνα με τον κ. Λυμπέρη η φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο μαίνεται ακόμη σε σημεία.

Τρεις οικισμοί έχουν εκκενωθεί, ενώ έχουν ζητηθεί ενισχύσεις στα μέσα κατάσβεσης.

«Η φωτιά πηγαίνει ανάλογα με τη διεύθυνση και τη διάθεση του ανέμου» σημείωσε ο δήμαρχος.

Ερωτώμενος για την αιτία της φωτιάς, απάντησε πως στο σημείο όπου ξεκίνησε δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη παρουσία, οπότε εικάζεται πως προκλήθηκε από κολόνα της ΔΕΗ.

«Το νησί έχει πάρα πολύ καλή οργάνωση και από την πυροσβεστική και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, οι άνεμοι που έπνεαν, ήταν τέτοιοι που δεν σου άφηναν περιθώρια να ελπίζεις» συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος εκτίμησε πως έως τις μεσημβρινές ώρες η φωτιά θα έχει οριοθετηθεί.

Αναφορικά με την τραγωδία με το ελικόπτερο, ο κ. Λυμπέρης είπε «πως το λάθος ήταν πως μάζευε νερό από τη θάλασσα, διότι ένα ξέσπασμα του αέρα, το καθήλωσε το έριξε στη θάλασσα».

Το ελικόπτερο που επιχειρούσε για την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σάμο, κατέπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Μηνά, βόρεια του Παλαιοχωρίου Σάμου.

Τα νέα αν και αρχικά ήταν ευχάριστα, με τον εντοπισμό και τη διάσωση του Ρουμάνου πιλότου, δύο μέλη του πληρώματος δεν είχαν καταφέρει να μείνουν στη ζωή.

Το βράδυ βρέθηκε ζωντανός και το 4ο μέλος του πληρώματος.

madata.gr