29 Μαρτίου, 2024

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ να κάνει έκτακτη Σύνοδο για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream

H εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει έκτακτη σύνοδο κορυφής με αφορμή τους ισχυρισμούς Αμερικανού δημοσιογράφου για τις εκρήξεις στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream, που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς δημοσίευσε την Τετάρτη άρθρο στο οποίο, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, καταγγέλλει ότι δύτες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ανατίναξαν του αγωγούς, έπειτα από εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει ως «εντελώς ψευδή και μυθοπλασία» τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ είναι πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, που μετέφεραν αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Δύση ότι ευθύνεται για τις εκρήξεις στους δύο αγωγούς που μετέφεραν ρωσικό αέριο στη Γερμανία, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις. Ερευνητές από τη Σουηδία και τη Δανία –στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των οποίων σημειώθηκαν οι εκρήξεις– έχουν επισημάνει ότι οι ρωγμές στους αγωγούς ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν διευκρινίσει ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται για αυτή.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν χαρακτηρίσει το περιστατικό «δολιοφθορά».

«Υπάρχουν περισσότερα από αρκετά στοιχεία εδώ: η έκρηξη του αγωγού, η ύπαρξη κινήτρου, τα στοιχεία που έχουν συλλέξει δημοσιογράφοι», τόνισε η Ζαχάροβα στο Telegram.

«Οπότε, πότε θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ για να εξεταστεί η κατάσταση;», διερωτήθηκε.

πηγή: ieidiseis.gr