24 Απριλίου, 2024

Ρωσία: Στόχος ο πλήρης έλεγχος Ντονμπάς και νότιας Ουκρανίας

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως δήλωσε ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.  

H Μόσχα απέρριψε πρόταση για εκεχειρία, στη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ ο δήμαρχος της Μαριούπολης έκανε λόγο για 100.000 εγκλωβισμένους στη μαρτυρική πόλη.

Ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας φέρεται να δήλωσε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, και του Ντονμπάς.

Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν ματαίωσε την έφοδο στο Αζοφστάλ όχι μόνο για να αποφύγει βαριές απώλειες μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών, αλλά και για να ενισχύσει τις ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.

«Η Ρωσία αποσύρει όλες τις δυνάμεις, που θέλει να στείλει στο Ντονμπάς μέσω της περιοχής του Χαρκόβου, μέσω της πόλης Ιζιούμ. Γι` αυτόν τον λόγο περιοχές-κλειδιά είναι το Βολτσάνσκ, Κουπιάνσκ και Ιζιούμ» δήλωσε ο Κονσταντίν Νεμίτσεβ, διοικητής του Τάγματος του Αζόφ.

Δραματικές ώρες στη Μαριούπολη

Παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι έχει καταλάβει την Μαριούπολη, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να αντιστέκονται, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν τις χαλυβουργικές εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι.

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απηύθυνε έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις ακόμη περισσότερο με την ευκαιρία του Ορθόδοξου Πάσχα».

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Μόσχα μέσω Twitter, να αφήσει να αποχωρήσουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης.

Ένας από τους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης είπε στο BBC ότι μεγάλο μέρος των κτηρίων στο Αζοφστάλ έχει καταρρεύσει από τους βομβαρδισμούς και πολλοί πολίτες έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.

«Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στα καταφύγια. Κάποιοι πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων. Σε κάθε υπόγειο μένουν γύρω στα 80 με 100 άτομα. Ωστόσο, δεν ξέρουμε τον ακριβή αριθμό. Ξέρουμε ότι υπάρχουν μικρά παιδιά ακόμη και ηλικίας τριών ετών» ανέφερε ο ίδιος.

Κι ενώ οι Ρώσοι απομακρύνουν τους νεκρούς από τα σπίτια και τους δρόμους της κατεστραμμένης πόλης και τους μεταφέρουν με στρατιωτικά οχήματα προς άγνωστη κατεύθυνση, δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι ένας μαζικός τάφος στην πόλη Μανχούς, πολύ κοντά στη Μαριούπολη, επεκτάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να συμπεριλάβει πάνω από 200 νέες σορούς. Οι τοπικές Αρχές κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι θάβουν τους νεκρούς από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς σε αυτή την περιοχή.

ΕΕ – ΗΠΑ: Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου

«Υπάρχουν ακόμη 100.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη-για δεύτερη συνεχή μέρα- περιμένουν την εκκένωση και τους δίνουν ένα πολύ μικρό αριθμό λεωφορείων (…) Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι ζωές όσων βρίσκονται ακόμη εκεί, είναι στα χέρια ενός και μόνο ατόμου, του Βλαντιμίρ Πούτιν» δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία απέρριψε πρόταση για εκεχειρία στη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων. Κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για απόσχιση των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας και κάλεσε τους πολίτες να μην δίνουν προσωπικά στοιχεία στις ρωσικές δυνάμεις.

«Δεν θέλουν να κάνουν κάποια απογραφή των κατοίκων που ζουν σε συγκεκριμένη περιοχή, όπως λένε. Δεν θέλουν να μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό που θέλουν να νοθεύσουν αυτό που ονομάζουν «δημοψήφισμα» εάν η Μόσχα δώσει εντολή για να οργανωθεί αυτή η κωμωδία» είπε ο Ζελένσκι.

Βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Ντονέτσκ – Συντριβή Antonov-26 στη Ζαπορίζια

Την ίδια ώρα, μαίνονται οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο ενώ κλιμακώνονται οι συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν 42 χωριά, όπως ανέφερε Ουκρανός αξιωματούχος.

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός έπληξε τουλάχιστον 58 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους.

Στην περιοχή της Ζαπορίζια, συνετρίβη ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος  Antonov-26 κατά τη διάρκεια «τεχνικής πτήσης», με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

Στρατιωτική βοήθεια από ΗΠΑ στην Ουκρανία 

Oι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία 120 νέα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, στο πλαίσιο της νέας στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων που παρέχουν στο Κίεβο.

Στις εκτατεμένες ζημιές από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Ζελένσκι. «Χρειάζονται εκατοντάδες δισ. δολάρια για να ξαναχτίσουμε τη χώρα», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά το κόστος των καταστροφών στην Ουκρανία στα 60 δισ. δολάρια.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

madata.gr