26 Απριλίου, 2024

Ρωσία: Πληροφορίες για απόπειρα δηλητηρίασης στενού συνεργάτη του Πούτιν

Πληροφορίες περί απόπειρας δηλητηρίασης του Νικολάι Πετρούσεφ, στενού συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν και πρώην επικεφαλής της FSB, μεταδίδει το General SVR, ρωσικό κανάλι αντιφρονούντων στο Telegram.

Ο 71χρονος Πατρούσεφ, γνωστός και ως “γεράκι του Κρεμλίνου”, είναι πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB και γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Μόσχας. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό κανάλι, πριν από λίγες ημέρες μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ύστερα από αδιαθεσία.

Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων αποκάλυψαν ότι ο Πατρούσεφ είχε προσβληθεί από «συνθετικό δηλητήριο», αλλά τελικά επέζησε.

Ο πανίσχυρος γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε υπηρετήσει στο αρχηγείο της KGB στην Αγία Πετρούπολη, ενώ είχε υποστηρίξει πως πίσω από τις εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία κρύβονταν οι ΗΠΑ, αλλά και πως απώτερος στόχος της Ουάσιγκτον ήταν να προκαλέσει την κατάρρευση της Ρωσίας.

«Είναι γνωστό ότι ο Νικολάι Πατρούσεφ ένιωσε αδιαθεσία το βράδυ μετά τη δουλειά, σχεδόν αμέσως μετά την επιστροφή του στο σπίτι. Η ασφάλεια λειτούργησε γρήγορα, καλώντας αμέσως μια ομάδα γιατρών. Μετά την παροχή ιατρικής βοήθειας, ο Πατρούσεφ μεταφέρθηκε στο σπίτι του σε σταθερή κατάσταση. Tα αποτελέσματα των αναλύσεών του επιβεβαίωσαν ότι η τοξική ουσία ήταν συνθετικό δηλητήριο», αναφέρει στο δημοσίευμα το ρωσικό μέσο.

 Στη συνέχεια, οι γιατροί έκριναν ότι ήταν απαραίτητη η επείγουσα νοσηλεία και ο Πατρούσεφ μεταφέρθηκε από τους αξιωματικούς του FSO, συνοδευόμενοι από γιατρούς, στην ιατρική μονάδα που είναι υπεύθυνη για τον Ρώσο Πρόεδρο.

 Ο Πατρούσεφ φέρεται να σώθηκε από την έγκαιρη ιατρική φροντίδα και, πιθανώς, από την όχι υψηλή συγκέντρωση της δηλητηριώδους ουσίας που εισήλθε στο σώμα του μέσω του δέρματος.

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να ενημερώθηκε, όταν ο Πατρούσεφ βρισκόταν εκτός κινδύνου. «Ποιος κρύβεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας, ποια είναι τα κίνητρα και πώς κατέστη δυνατό να οργανωθεί μια πραγματικά ολοκληρωμένη απόπειρα δολοφονίας σε έναν εκπρόσωπο της εξουσίας τόσο υψηλού επιπέδου, μένει να φανεί» αναφέρει το ρωσικό μέσο.

madata.gr