28 Μαρτίου, 2024

Ρεύμα: Αύξηση 30% στα τιμολόγια ανακοίνωσαν οι πάροχοι – Πού θα διαμορφωθούν οι λιανικές τιμές

Αυξημένες κατά περίπου 30% παρουσιάζονται οι λιανικές τιμές του ρεύματος που ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης (20.12.2022) ο πάροχοι για τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα οι τιμές είναι πάνω από τα 45 λεπτά η κιλοβατώρα.

Οι αυξήσεις στο ρεύμα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη εξέλιξη, αφού η μέση τιμή για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα αυτών που ήταν για τον Νοέμβριο. Οι τελικές χρεώσεις πάντως, μετά την επιδότηση του κράτους, για τους καταναλωτές, θα διαμορφωθούν σε επίπεδα ανάλογα με αυτά των προηγούμενων μηνών, δηλαδή στα 15,9 λεπτά για την πρώτη κατηγορία, αυτών δηλαδή που έχουν καταναλώσεις έως και 500 KWh.

 Και μπορεί για τον μέσο καταναλωτή οι όποιες διαφορές θα είναι από αμελητέες έως πολύ μικρές, ο κρατικό κορβανάς θα κληθεί να ματώσει εκ νέου, αφού το επιπλέον κόστος δύσκολα θα καλυφθεί στο σύνολό του από Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Πιο συγκεκριμένα η χρέωση της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο του Ιανουαρίου, διαμορφώνεται στα 48,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες και στα 50,01 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η αύξηση είναι της τάξης του 28,7%.

 Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον μήνα Δεκέμβριο ήταν 38 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες και στα 39,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες.

H Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το πρόγραμμα «Electricity HomeDay» από 35 λεπτά τον Δεκέμβριο. Το «Elpedison Συνέπεια Day» προσφέρεται με πάγιο 5 ευρώ αλλά και έκπτωση συνέπειας, χάρις στην οποία η χρέωση Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 42,27 λεπτά ανά kWh, από 32,27 λεπτά ανά kWh.

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω η άνοδος στα τιμολόγια των παρόχων προέκυψε μετά την εκ νέου εκτόξευση του κόστους στη χονδρεμπορική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το διάστημα των 20 ημερών του Δεκεμβρίου η μέση τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 288,23 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για την ίδια περίοδο του Νοεμβρίου ήταν στα 227,75 ευρώ. Δηλαδή η μέση τιμή ήταν σε ένα μήνα υψηλότερη κατά περίπου 25%.
Τις τελευταίες ημέρες πάντως η μέση χρηματιστηριακή τιμή ρεύματος έχει σημειώσει σημαντική πτώση, σχεδόν κατά 50%, αφού προχθές ήταν στα 200 ευρώ από σχεδόν 400 ευρώ στις 14 του μηνός.

Χθες, Τρίτη (20.12.2022) πάντως η χονδρική τιμή του ρεύματος έκλεισε στα 261 ευρώ η MWh σημειώνοντας αύξηση 21%.

madata.gr