16 Οκτωβρίου, 2024

Reuters: Δίκτυο Ιρανών εκτελεστών στην Ελλάδα – Aποκαλύψεις της Μοσάντ για το χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή

Το Reuters αναφέρει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν εντοπίσει επανειλημμένα αποδείξεις που συνδέουν το Ιράν με δεκάδες απόπειρες δολοφονιών ή απαγωγών σε δυτικές χώρες από το 2020. Ανάμεσα στις υποθέσεις αυτές περιλαμβάνεται και μία που αφορά την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα το εβραϊκό εστιατόριο στην περιοχή του Ψυρρή το οποίο έγινε στόχος δύο αλλοδαπών που συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2023 ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου που ετοίμαζε επιθέσεις στη χώρα μας.

 
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το Reuters, ένας Πακιστανός, ο Σαγιέντ Φακάρ Αμπάς, που διαμένει στο Ιράν, στρατολόγησε έναν παλιό γνωστό του, τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ, που ζούσε στην Ελλάδα, για να οργανώσει επιθέσεις σε εβραϊκούς στόχους. Υποσχέθηκε μάλιστα αμοιβή ύψους 15.000 ευρώ για κάθε δολοφονία.
 
Σε ανταλλαγές μηνυμάτων στο WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τη χρήση εκρηκτικών ή εμπρησμού στην επίθεση. Τα έγγραφα της ελληνικής έρευνας περιλαμβάνουν μαρτυρίες, αστυνομικές καταθέσεις και κρυπτογραφημένα μηνύματα, ενώ οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Χάιντερ και έναν ακόμη Πακιστανό, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε τρομοκρατικό δίκτυο που είχε σκοπό να προκαλέσει θύματα. Παρότι ο Χάιντερ έχει αφεθεί προσωρινά ελεύθερος και δηλώνει ότι εμπόδισε σκόπιμα την επίθεση, η έρευνα συνεχίζεται. Η Μοσάντ, που συνέδραμε τις ελληνικές αρχές, ανέφερε ότι η επίθεση οργανώθηκε από το Ιράν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου. Το Ιράν, ωστόσο, αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν εμπλέκεται σε δολοφονίες ή απαγωγές στη Δύση.