15 Ιουλίου, 2024

Ραγδαία αύξηση περιστατικών στην Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο και Γραμμής Βοήθειας

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα ετήσια στατιστικά στοιχεία 2023 της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr και Γραμμής Βοήθειας Help-line.gr. 

Σύμφωνα με τα στοιχείατου Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ παρουσιάζεται :

• Αύξηση 18,5% στο σύνολο των καταγγελιών
• Αύξηση 5,4% στις καταγγελίες για υλικό παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης και αύξηση κλήσεων για διαχείριση τέτοιων περιστατικών
• Αύξηση 14,9% στις οικονομικές απάτες και 6,7% στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων
• Κύριος λόγος επικοινωνίας με τη Help-line.gr η υπερβολική ενασχόληση

H αύξηση των καταγγελιών για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης (CSAM, CSEM) κατά 5,4% σε σχέση με πέρυσι και η αύξηση των κλήσεων για αναζήτηση βοήθειας διαχείρισης τέτοιων περιστατικών είναι δυο από τα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν από τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της ανοιχτής γραμμής καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr και της γραμμής βοηθείας Help-line.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Eιδικότερα, όσον αφορά στην Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr το 2023 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση 18,5 % στο σύνολο των καταγγελιών σε σχέση με τον αριθμό των αντίστοιχων καταγγελιών κατά τη διάρκεια του 2022. Την πρώτη θέση μοιράζονται οι καταγγελίες σχετικά με το υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης (CSΑΜ, CSΕΜ) και τις οικονομικές απάτες, αποτελώντας το 78% του συνόλου των καταγγελιών. Εκτός από την κατηγορία CSAM, CSEM αύξηση κατά 14,9% παρουσιάζουν οι καταγγελίες για οικονομικές απάτες και κατά 6,7% οι καταγγελίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Μείωση κατά 50,77% παρατηρείται στην κατηγορία της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ο INHOPE μάλιστα – μέλος του οποίου είναι η SafeLine.gr και άλλες 49 γραμμές καταγγελιών σε όλο τον κόσμο – εδώ και αρκετούς μήνες προειδοποιεί για την ανησυχητική δραστηριότητα ICAP Sites-Invite Child Abuse Pyramid ιστοσελίδων που αποτελούν έναν νέο τρόπο ανταλλαγής και γρήγορης διάδοσης υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο. Η ανησυχητική νέα τάση στηρίζεται σε ιστότοπους που λειτουργούν και συντηρούνται με το σύστημα της πυραμίδας και με τη διαδικασία της «πρόσκλησης» προς τις ιστοσελίδες που εμπεριέχουν το παράνομο περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, παρέχουν στους χρήστες τους συνδέσμους και στη συνέχεια τους δίνουν κίνητρα μέσω ενός «συστήματος πόντων» να μοιράζονται ευρέως τον σύνδεσμο. Όσες περισσότερες προσκλήσεις αποστέλλονται, τόσοι περισσότεροι πόντοι συλλέγονται και υπάρχει αυξημένη πρόσβαση στο παράνομο περιεχόμενο. Ένας άλλος τρόπος είναι όταν οι σύνδεσμοι στέλνονται με τη μορφή spam σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσο περισσότερα άτομα κάνουν κλικ, τόσο περισσότεροι πόντοι κερδίζονται, γεγονός που επιτρέπει στον αρχικό χρήστη να έχει πρόσβαση σε περισσότερα βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ουσιαστικά, οι εγκληματίες που διαχειρίζονται αυτούς τους ιστότοπους σκόπιμα ωθούν ανυποψίαστους χρήστες να ανοίξουν τους συνδέσμους που τους στέλνονται και να παρακολουθήσουν άθελά τους βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Επωφελούνται οικονομικά από την αυξημένη επισκεψιμότητα που δημιουργείται καθώς και από τους παραβάτες που ενδεχομένως αγοράζουν παράνομο περιεχόμενο από τους ιστότοπους.

Αυτή η συγκεκριμένη μορφή διάδοσης υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης CSAM αναγνωρίστηκε ως νέα τάση από τους αναλυτές περιεχομένου του παγκόσμιου δικτύου INHOPE. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα στον INHOPE που να παρέχουν μια πιο λεπτομερή στατιστική εικόνα για αυτές τις πλατφόρμες.

Κύριος λόγος επικοινωνίας με τη Help-line.gr, η υπερβολική ενασχόληση
Όσον αφορά στα ετήσια στατιστικά στοιχεία της Γραμμής βοηθείας Help-line.gr oι υπερβολικές  ώρες που δαπανούν παιδιά και νέοι στα παιχνίδια και στα κοινωνικά δίκτυα και η δυσκολία ή η αδυναμία να τεθούν όρια στη χρήση της τεχνολογίας από τους γονείς αποτελούν το βασικό πρόβλημα των ατόμων που αναζήτησαν βοήθεια και κατά το 2023. Επίσης αύξηση καταγράφηκε και στις περιπτώσεις αναζήτησης βοήθειας/συμβουλών σε θέματα που αφορούν την παραβίαση της της ιδιωτικότητας.

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα που απασχόλησε τα άτομα που επικοινώνησαν με τους εξειδικευμένους ψυχολόγους της Γραμμής κατά τη διάρκεια του 2023 ήταν η διαχείριση περιστατικών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης. Τους τελευταίους μήνες αρκετοί γονείς αναζήτησαν συμβουλές και κατευθύνσεις προκειμένου να διαχειριστούν περιστατικά ανηλίκων που επηρεασμένοι από διαδικτυακές συνομιλίες με influencers αναζητούν τρόπους απόκτησης εύκολου κέρδους μέσω διαδικτύου ακολουθώντας πρακτικές που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι «μέντορες» τους.

Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Σημαντική πάντως στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά ήταν η καμπάνια με πρωταγωνίστριες τις γνωστές ηθοποιούς Βάσω Λασκαράκη και Βάσια Γκολφινοπούλου. Στο σποτ, η Βάσω Λασκαράκη προειδοποιεί για τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και προτρέπει τους γονείς και τους φροντιστές να είναι ενεργοί στην παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας των παιδιών τους. Επιπλέον, επισημαίνει τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων για την αναγνώριση και τη σωστή αντίδραση σε ακατάλληλο ή επικίνδυνο περιεχόμενο. Στο πλευρό της, η Βάσια Γκολφινοπούλου προτάσσει τη ματιά των νέων για το πως αντιλαμβάνονται τον ψηφιακό κόσμο και τι χρειάζονται προκειμένου να μπορούν να τον εξερευνούν με ασφάλεια. Το σποτ καταλήγει σε προτροπή προς όλους τους γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και τους νέους που μπορεί να αντιμετωπίζουν ή να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, οποιαδήποτε προβληματική κατάσταση που έχει σχέση ή απορρέει από τη χρήση του διαδικτύου, να μη διστάζουν αλλά να επικοινωνούν με τη Γραμμή Βοηθείας Help-line.gr όπου εξειδικευμένοι ψυχολόγοι μπορούν να τους παρέχουν συμβουλές και κατευθύνσεις.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό
εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Μάθετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα μας στο Facebook (https://www.facebook.com/SaferInternet4Kids-233337290392828), στο Instagram (https://instagram.com/saferinternet4kids_gr?utm_medium=copy_link) και ακολουθήστε μας στο Twitter (https://twitter.com/SaferInt4Kids).