27 Απριλίου, 2024

Qatar Gate – Αβραμόπουλος: Τι απαντά για τη συμμετοχή και την αμοιβή στην ΜΚΟ του Παντσέρι

«Σε κάποια στιγμή ο Antonio Panzeri, μια διαπρεπής προσωπικότητα της ιταλικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής, έλαβε μια πρωτοβουλία. Να σταματήσει αυτό το κακό».

Είναι λόγια του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος από το φόρουμ των Δελφών τον Απρίλιο του ’22, μιλούσε με τα καλύτερα λόγια τόσο για τη «Fight Impunity», τη ΜΚΟ που φαινομενικά καταπολεμούσε την ατιμωρησία αλλά τελικά ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όσο και για τον ιδρυτή της, Pier Antonio Panzeri, τον άνθρωπο πίσω από το σκάνδαλο Qatar Gate.

«Τα reports που βγάζει κάθε χρόνο το ‘Fight Impunity’ οδηγούν πολλούς από εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του κράτους δικαίου στη Δικαιοσύνη. Γι’ αυτό ο ρόλος αυτής της ΜΚΟ είναι σημαντικός», έλεγε ο ίδιος.

Σκιώδη δημοσιεύματα για Αβραμόπουλο
Οκτώ μήνες πριν, χωρίς καμία σκιά να τον βαραίνει, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής μίλησε στο φόρουμ των Δελφών ως επιφανής πολιτικός, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο τότε να τον αποκαλεί καλό φίλο.

«Tον καλό μου φίλο, τον Παντσέρι, που είναι πρόεδρος της ‘Fight Impunity’. Θα είμαι σύντομος γιατί δε θέλω να ξεπεράσω την παρουσία του κυρίου Παντσέρι».

Με τίτλο «Qatargate, σκιές γύρω από τον Αβραμόπουλο», η ιταλική «La Stampa» κάνει εκτενή αναφορά στον Έλληνα επίτροπο αφήνοντας αιχμές μάλιστα για δοσοληψίες:

«Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό επίτιμο μέλος της ‘Fight Impunity’, της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι που κατέληξε στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας των Βρυξελλών.

»Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος ελληνικής υπηκοότητας είχε μάλιστα εμπλακεί πολύ περισσότερο στις δραστηριότητες του συλλόγου από τα άλλα επίτιμα μέλη. Και για αυτό πληρωνόταν για περίοδο ενός έτους, ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου 2020, όπως αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Τη δική του απάντηση σε αυτά δημοσιεύματα έδωσε ο 69χρονος Έλληνας πολιτικός, διαψεύδοντας πως είχε ενεργό ρόλο στη ΜΚΟ.

«Προσκλήθηκα να μετάσχω στις αρχές του 2020 ως μέλος στην τιμητική συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού. Η επιτροπή δεν είχε καμία εκτελεστική, ή διαχειριστική αρμοδιότητα. Πριν αποδεχθώ την πρόσκληση συμμετοχής, ζήτησα ως πρώην Επίτροπος έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία και έλαβα».

Τιμητική συμμετοχή, 5.000 ευρώ η αμοιβή
Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως η συμμετοχή του ήταν τιμητική, με αμοιβή 5.000 ευρώ μηνιαίως.

«Η αποζημίωση ήταν για έναν χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό: 3.750€). Μετά από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει».

Αν και όπως λέει η συμμετοχή του στη ΜΚΟ είχε τελειώσει από τον Μάρτιο του ’22, έναν μήνα μετά στις 13 Απριλίου του ‘22 από το βήμα των Δελφών παρουσιαζόταν ως ενεργό μέλος της οργάνωσης.

«Στη ΜΚΟ που είχα την τιμή να με διαλέξει ο Παντσέρι ανάμεσα σε εκείνους που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν, είναι διαπρεπείς προσωπικότητες. Νομπελίστες και διακεκριμένοι νομικοί».

Από πρώην πρωθυπουργούς, γερουσιαστές, νομπελίστες και ευρωβουλευτές μέχρι και την πρώην Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Federica Mogherini. Κορυφαίες προσωπικότητες που είχαν πει το «ναι» στον Παντσέρι για να συμμετάσχουν στη ΜΚΟ του. Για την οργάνωση είχε μιλήσει και ο ίδιος ο Παντσέρι στο φόρουμ των Δελφών.

«Έχω παρατηρήσει ένα κενό που δεν καλύπτεται από την πολιτική και αυτό είναι για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας. Με αυτό ασχολείται η ΜΚΟ μου».

«Μετά το σκάνδαλο, αμέσως παραιτήθηκα»
Όπως μαρτυρά και το βαρύγδουπο όνομά της, η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 2019 με σκοπό να καταπολεμήσει την ατιμωρησία στην Ευρώπη.

«Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γλιτώνουν την τιμωρία. Είτε γιατί έχουν πολλά χρήματα είτε γιατί κατέχουν την απόλυτη εξουσία».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μόλις ενημερώθηκε για το σκάνδαλο μεγατόνων στο οποίο πρωταγωνιστεί ο άλλοτε φίλος του Παντσέρι, υπέβαλλε αμετάκλητα την παραίτησή του ενώ ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά του από το καταστατικό.

Κάτι όμως που δε συνέβη καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξακολουθεί να εμφανίζεται ως μέλος της οργάνωσης στο official site.

Mega.com