19 Μαΐου, 2024

Πυρκαγιές: 70 εστίες φωτιάς σε 12 ώρες τις πρώτες ημέρες του Απρίλη

Η πρώτη μεγάλη φωτιά για τη φετινή περίοδο ξέσπασε κοντά σε κατοικημένη περιοχή στην Ιεράπετρα, νότια της Κρήτη.

Η πρώτη μεγάλη φωτιά σε κατοικημένη περιοχή ξέσπασε μόλις στις 6 Απριλίου και το 112 ήχησε για πρώτη φορά στον νομό Λασιθίου. Τέσσερις οικισμοί εκκενώθηκαν κι ένας 74χρονος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο πρόσωπο και στα άκρα.

Στο σημείο δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, παρά μόνο διάσπαρτες εστίες.

H φωτιά ξεκίνησε, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στις 06.00 περίπου το πρωί του Σαββάτου κοντά στα Σχινοκάψαλα και γρήγορα επεκτάθηκε γιατί στο σημείο έπνεαν δυνατοί άνεμοι. Η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση. Δυνάμεις κινητοποιήθηκαν από όλη την Κρήτη για να συνδράμουν στην περιοχή αλλά και 17 πυροσβέστες από την Αθήνα έφτασαν στην Ιεράπετρα.

Η αστυνομία πήγαινε πόρτα πόρτα με σκοπό να απομακρύνουν όλους τους κατοίκους, ωστόσο ο 74χρονος που τραυματίστηκε ενώ είχε απομακρυνθεί, ξαναγύρισε για να προστατεύσει την περιουσία του με αποτέλεσμα να υποστεί αναπνευστικά εγκαύματα, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν επίσης δύο πυροσβέστες και μια γυναίκα που χτύπησε το χέρι της.

Τιτάνια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για να μην φτάσει η πυρκαγιά στο δάσος του Κουτσουρά.

Ο χειμώνας που δεν ήρθε ποτέ και η παρατεταμένη ξηρασία έχουν τρομάξει τους επιστήμονες που περιμένουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλες φωτιές.

πηγή: MEGA TV