21 Απριλίου, 2024

Ψηφίστηκε το σχέδιο προϋπολογισμού της Βουλής για το 2024

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, το Σχέδιο Προϋπολογισμού Δαπανών του κοινοβουλίου, Οικονομικού Έτους 2024.

Παράλληλα, κατά πλειοψηφία, εγκρίθηκε, ο Απολογισμός Δαπανών της Βουλής, Οικονομικού Έτους 2022 και του Παραρτήματος αυτού (Απολογισμός 2022 των πεπραγμένων του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία).

Ειδικότερα για τον νέο προϋπολογισμό της Βουλής, ύψους 159,4 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι είναι αυξημένος κατά 7% σε σχέση με τον προηγούμενο, δηλαδή κατά 10,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, πρόσθεσε, δικαιολογείται απολύτως κυρίως λόγω του καινούργιου ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου που θα εφαρμοστεί από την 1/1/2024, κατ΄ εφαρμογήν του νόμου 5045/2023 για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ, έχουμε ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών, έξοδα διαφόρων άλλων δραστηριοτήτων, εις τρόπον ώστε όλα αυτά να συμποσούνται στην αύξηση κατά 7%.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, το κόστος της λειτουργίας του κοινοβουλίου, δεν ξεπερνά το δύο τοις χιλίοις των κρατικών δαπανών, γεγονός που «διαψεύδει τις υπερβολές ότι η Βουλή είναι μια σπάταλη και πολυτελής υπόθεση, η οποία χρήζει κατακραυγής και αποδοκιμασίας». Υπενθύμισε, δε, ότι μέρος των ποσών, που προέρχονται από εξοικονόμηση δαπανών της Βουλής, διοχετεύονται σε παροχές κοινωνικού, εθνικού και πολιτιστικού σκοπού, όπως η δημιουργία 50 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν και περικοπές δαπανών, «λόγω επιτυχών διαπραγματεύσεων», όπως η περικοπή κατά 400.000 ευρώ των δαπανών για αεροπορικά εισιτήρια των βουλευτών, το οποίο επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις με αεροπορικές εταιρείες ή η μείωση κατά 200.000 ευρώ των τελών σταθερής τηλεφωνίας, η οποία και αυτή επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, οι οποίες παρέχουν στο κοινοβούλιο τις υπηρεσίες της τηλεφωνίας.