20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Επιβλήθηκαν πρόστιμα 30 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο, δηλώνει η Ν. Κεραμέως

Στην αποτελεσματικότητα του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη της το πρωί της Πέμπτης (19/9). 

 
Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι το μέτρο έχει ήδη αποφέρει απτά αποτελέσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση κατά 61,2% των δηλωθεισών υπερωριών στα σούπερ μάρκετ. Τόνισε δε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας προστατεύει, αφενός τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και αφετέρου τον υγιή ανταγωνισμό. Όπως είπε η υπουργός, την ψηφιακή κάρτα εργασίας συνεπικουρεί και η Επιθεώρηση Εργασίας με τους ολοένα αυξανόμενους ελέγχους που πραγματοποιεί.
 
Επικαλούμενη μάλιστα τα τελευταία στοιχεία ελέγχων που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή, υπογράμμισε ότι στο οκτάμηνο έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ μία στις πέντε παραβάσεις που διαπιστώνονται, αφορούν τη μη σήμανση της ψηφιακής κάρτας. Τέλος, η κα Κεραμέως δήλωσε ότι η εφαρμογή του μέτρου έχει επεκταθεί, αρχικά, σε πιλοτικό στάδιο στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης που αριθμούν περίπου 700.000 εργαζόμενους, προκειμένου να καταγραφούν πρακτικές δυσκολίες και να υπάρξουν βελτιώσεις, σημειώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που προστατεύονται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας ανέρχεται σε 1.500.000.
 
Τόνισε δε ότι η συνεργασία της ίδιας με όλους τους κοινωνικούς εταίρους βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της διαδικασίας.